Лістеріоз – небезпека поряд, що необхідно знати
Протягом останніх років лістеріоз привертає всебічну увагу внаслідок зростання випадків захворюваності та навіть летальності.
За даними ВООЗ, щорічно у всіх регіонах світу фіксується кілька тисяч нових випадків лістеріозу, підтверджених лабораторно. Один із самих поширених спалахів даного захворювання зареєстровано у Данії (травень-серпень 2014 року) де померло 12 осіб в результаті спалаху захворювання, викликаного зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці. В ході розслідування при лабораторній діагностиці з м’яса виділено – лістерію.
В Україні державна реєстрація захворювань на лістеріоз здійснюється з 2010 року. З того часу зареєстровано більше 60 випадків на 18 адміністративних територіях.
У Полтавській області випадки захворювань людей на лістеріоз зареєстровано у 2009 році – 2 випадки (у т.ч. 1 летальний) та у 2014 році – 1 випадок у вагітної.
Лістеріоз – інфекційна хвороба із групи зоонозів. Хвороба уражає домашніх і сільськогосподарських тварин (свиней, малу та велику рогату худобу, коней, кролів, рідше котів та собак), домашню птицю. Крім того лістерії знайдені у лисиць, норок, єнотів, диких копитних, птиці, в рибі і морепродуктах та в інших природних осередках. У людини хвороба протікає з ураженням центральної нервової системи, септичними явищами, або у формі безсимптомного носійства.
Первинним природнім резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти на рослини та у воду. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос де лістерії здатні розмножуватися. У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті і воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6 ° С, гинуть при температурі 100°С через 5-10 хвилин.
Найнебезпечніший лістеріоз вагітних, оскільки захворювання доволі часто стає причиною невиношування плода, мертвонародження, передчасних пологів, а часом і ранньої неонатальної смерті.
До основної групи ризику із захворюваності на лістеріоз належать діти з імунодефіцитними станами, особи похилого віку, пацієнти, які застосовують системні глюкокортикостероїди, цитостатики, імунодепресанти, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової чи серцевої недостатності. Несприятливий прогноз має лістеріоз у хворих з онкопатологією та у ВІЛ–інфікованих осіб. Крім того, окремо виділяється професійна група ризику — працівники тваринних ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик.
Людина зазвичай заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження, при вживанні зараженої води, свіжих погано немитих овочів а також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини.
Найчастіше лістеріоз протікає в ангінозно-септичній формі. При цьому основними проявами є симптоми ангіни, зазвичай катаральної або фолікулярної, у деяких випадках лістеріозна ангіна може прогресувати в сепсис. Нервова форма лістеріозу протікає у вигляді менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Лістеріоз у вагітної жінки може протікати безсимптомно або в стертій формі, залишаючись нерозпізнаним. У результаті відбувається внутрішньоутробне зараження плоду. На ранніх термінах воно, як правило, призводить до переривання вагітності або грубих аномалій розвитку плода.
Профілактика лістеріозу полягає в проведенні належного ветеринарно-санітарних і санітарно-гігієнічних заходів в населених пунктах, в тваринницьких господарствах та підприємствах з переробки продуктів тваринного походження. Протиепідемічні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов’язкову термічну обробку м’ясних і молочних страв. Вагітним з метою індивідуальної профілактики, рекомендується відмовитися від продуктів тваринного походження, що не пройшли належну турмічну обробку.
Тож дотримання елементарних правил гігієни та технології приготування їжі є запорукою збереження здоров’я і навіть життя.