Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяли учать в онлайн – тренінгу для представників навчальних закладів Полтавщини
Сьогодні на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розпочалася серія нарад – консультацій для представників навчальних закладів Полтавщини щодо розробки, впровадження та застосування системи НАССР. Консультації проходять у он – лайн форматі.
Учасники мають змогу задати питання і обговорити проблеми, з якими найчастіше стикаються при впровадженні системи НАССР, і , звичайно, отримати вичерпні відповіді.
Участь у тренінгу візьмуть майже 70 осіб – це представники керівництва навчальних закладів, що відповідають за організацію харчування, представники відділів освіти, медичні сестри, технологи.
Нагадаємо, нова модель європейської системи безпечності та якості харчових продуктів запроваджена в Україні з підписанням Угоди про асоціацію. Основа її функціонування – принцип «від лану до столу», що передбачає безпеку та якість на всіх стадіях виробництва харчових продуктів. Основним її елементом та гарантом є застосування системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) – визначення небезпечних чинників і контроль «критичних точок» виробництва безпечної продукції.
На сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Вона дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими продуктами. Наша країна, виходячи з взятих зобов’язань по гармонізації законодавства з європейським, ухвалила у 2016 році Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Оскільки Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) є компетентним органом, який реалізує державну політику у сфері безпечності та якості продуктів, тож фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області перевіряють, чи впроваджують систему НАССР у своїх їдальнях заклади освіти Полтавщини.
До речі, відсутність впровадження системи НАССР передбачено штраф – для юридичних осіб 30 мінімальних заробітних плат, та для фізичних осіб – підприємців – 15 мінімальних заробітних плат. Для Держспоживслужби не стоїть головним завдання накладення штрафних санкцій. Наразі, в умовах карантину, ми проводимо роз’яснювальну роботу та он – лайн семінари, на яких розповідаємо про етапи розробки та необхідність системи і заходи з контролю за безпечністю харчових продуктів виявлення потенційної небезпеки на харчоблоках у навчальних закладах, – коментує головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області – Наталія Катеренчук. А провадження системи НАССР допоможе закладам громадського харчування виділити всі небезпечні чинники, які можуть нести потенційну загрозу для життя і здоров’я споживачів, та запобігти їх виникненню, мінімізуючи таким чином інциденти із харчової безпеки, які тягнуть за собою правову відповідальність.