Золота і солодка: користь і шкода від кукурудзи
Сезон вареної молодої кукурудзи вже розпочався! Кукурудза, або маїс, як її ще називають – одна із найбільш корисних злакових культур, бо багата вітамінами, мікроелементами та кислотами.
У кукурудзі міститься 26 хімічних елементів, які позитивно впливають на організм людини. Злакова культура насичена вітамінами групи B, Е, А, РР, які дуже корисні для жінок, позитивно впливають на стан волосся і шкіри, допомагають впоратися з депресією. До того ж, кукурудза має властивість омолоджувати, її рекомендують вживати літнім людям.
Велике значення вареної кукурудзи у тому, що під час термічної обробки оболонка зерен не руйнується, а значить – не втрачає своїх корисних властивостей. Крім того, до її складу входять цінні амінокислоти лізин і триптофан, що не виробляються самостійно в організмі людини, але нормалізують роботу кишківника і приводять у тонус м’язи.
Варена кукурудза сприяє:
- активній роботі головного мозку і зміцнення пам’яті;
- запобіганню проблемам з кістковими тканинами;
- оптимізації діяльності серцево-судинної системи;
- гальмуванню процесів старіння в організмі;
- подолання депресивних станів;
- омолодженню шкірних покривів;
- поліпшенню згортання крові;
- успішної боротьби з сечокам’яною хворобою;
- подолання проблем з підшлунковою залозою;
Вживання кукурудзи сприяє омолодженні організму і особливо шкірного покриву, даний продукт є надзвичайно цінним для жінок під час вагітності і при складанні повноцінного раціону для маленьких дітей.
Однак, кукурудза має ряд протипоказань. Шкода кукурудзи позначається на людях, що мають схильність до тромбозів та надмірного згортання крові. Вживання кукурудзи у великій кількості може спровокувати головний біль і порушення роботи шлунка.
Шкода від консервованої кукурудзи може виявитися тоді, коли почнеться процес несприятливого впливу металу банки на рідку консистенцію наповнювача.
Як правильно вибрати кукурудзу
Вибрати якісну кукурудзу зовсім не складно – необхідно лише уважно її оглянути. Не рекомендується купувати кукурудзу з рук, адже невідомо, у яких умовах вона зберігалася. Якщо вибирати кукурудзу літньої пори, то необхідно звернути увагу на зовнішній вигляд качана. Якщо листя сухе і відокремлене від плоду – така кукурудза довго перебувала на сонці. А це зумовлює швидке розмноження шкідливих мікроорганізмів. Неоднорідний колір зерен говорить про несвіжість плоду.
Якщо потрібно вибрати консервовану кукурудзу, то перш за все необхідно звернути увагу на етикетку і написи на ній. Дуже важливою є дата виготовлення. Таким чином можна визначити, якої свіжості плоди використовувалися для консервування. Так, якщо датою виготовлення вказано зимові або весняні місяці, то у цю банку поклали кукурудзу не першої свіжості. Спочатку її заморозили і тільки потім законсервували. Літній період – це сезон врожаю кукурудзи, саме у цю пору можна закатати якісні та корисні плоди. Дату виготовлення повинно бути зазначено зверху жерстяної або скляної банки незмивною фарбою. Якщо при розгляді етикетки непокоїть склад, то таку банку теж краще поставити на місце. Ідеальний продукт повинен складатися з 4 інгредієнтів: кукурудзи, води, трохи солі і цукру. Для збереження даного продукту не потрібні ніякі харчові добавки та консерванти. Вибирати консервовану кукурудзу потрібно не поспішаючи, тоді не виникне побоювань за здоров’я.
Як правильно зберігати кукурудзу
Зерно кукурудзи недостатньо стійке до зберігання. Для збереження у холодильнику необхідно зняти з качанів лушпиння і видалити «китичку». Помістити очищені качани у підсолену й підкислену лимоном воду та залишити на 20 хвилин. Злити воду через друшляк і видалити з качанів зерна. Тримати кукурудзяні зерна у щільно закритому пластиковому контейнері. Таким способом кукурудзу можна зберігати до трьох тижнів.
Декілька цікавих фактів про кукурудзу!
– Батьківщиною кукурудзи вважається Північна Америка, а саме Мексика, звідки її завезли в інші країни і на інші континенти, щоб сьогодні ми могли насолодитися прекрасним смаком цієї злакової культури.
– Завдяки археологічним знахідкам вчені зробили висновок, що раніше кукурудза виглядала зовсім по-іншому. Вона була низькорослої і початок розташовувався на верхівці рослини, а зверху качана перебувала волоть. Така кукурудза могла легко запилюватися вітром, а насіння «голого» качана, розсипаючись на землю, даючи сходи і життя наступному поколінню рослин.
– У Європу, насіння кукурудзи привіз сам Христофор Колумб. Завдяки Колумбу, сьогодні кукурудзу вирощують на всіх континентах, крім Антарктиди.
– Кукурудза містить 26 елементів таблиці Менделєєва і не втрачає своїх корисних властивостей навіть при консервуванні.
– Кукурудза – це однорічна рослина, яка може досягати 7 метрів у висоту, а це висота двоповерхового будинку. Однак з точки зору ботаніки вона є травою.
– З усіх видів цієї рослини в їжу вживається лише один — маїс, він же цукрова кукурудза.
– В Україну кукурудза потрапила через Туреччину, в кінці XVIII століття.
– Кукурудза може дати організму людини практично всі поживні речовини, тому деякі люди можуть харчуватися однією кукурудзою і, при цьому, непогано себе почувати.
– У самоті кукурудза не плодоносить — тільки тоді, коли висаджена групою.
– У дикій природі кукурудза практично не зустрічається. Вона не може прорости з цілого качана, потрібно садити зерна окремо.
До речі, із кукурудзи можна варити смачні страви. Ось один із рецептів. Вегетаріанська паста з кукурудзою та помідорами чері. Інгредієнти:
- ваша улюблена паста
- 2 качани кукурудзи
- кілька помідорів чері
- вершкове масло
- ½ ст. тертого пармезану
- ½ ст. білого вина
- 2 зубчики часнику (подрібненого)
- листя базиліку
Відваріть кукурудзу, приблизно 3 хвилини, дайте їй охолонути та зріжте зерна. Воду, в якій варилася кукурудза, не зливайте, вам знадобиться ½ склянки цієї рідини для соусу, а все інше для того, щоб зварити пасту. Тож, готуйте і смакуйте! Літо – час насолоджуватися смачною і корисною кукурудзою. Не гайте час і будьте здорові!