Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяли участь у регіональному форумі «Органічна Україна 2020»
Сьогодні під патронатом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та за підтримки Швейцарії у рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), відбувася он – лайн захід за участі начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадія Пікуля.
Як зазначила у своєму вступному слові президент Спілки виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» Олена Березовська – мета сьогоднішнього заходу – покращити у Полтавській області діалог між представниками державної влади та бізнесу і визначити шляхи розвитку органічного виробництва саме на Полтавщині. А також підвищити рівень обізнаності у виробників та споживачів Полтавської області щодо цінності органічного виробництва.
Сергій Фролов, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації розповів про органічне виробництво в Полтавській області і наголосив на необхідності сприяння обміну досвідом, впровадженню технологій, залученню інвестицій в органічну галузь Полтавщини.
Віктор Шуткевич, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва Посольства Швейцарії в Україні наголосив на необхідності формування та розвитку органічного ринку України та світу. Для того і відбуваються подібні форуми по всій Україні. Адже, потрібно вірити в успішне майбутнє України і мріяти про органічний продукт харчування на столі у кожного українця.
На Полтавщині галузь органічного виробництва є досить розвиненою. На території області за даними сертифікаційного органу «Органік Стандарт», функціонує 28 суб’єктів господарювання, які сертифіковані згідно вимог Стандарту з органічного виробництва та переробки, що є еквівалентним Постановам ЄС №834/2007 та №889/2008.
Переважна більшість з них це виробництво рослинної продукції, крім того 8 підприємств є експортерами.
Діяльність операторів органічного виробництва та органів сертифікації потребує контролю з боку держави, який буде забезпечений згідно нового Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» Держпродспоживслужбою України, шляхом проведення планових та позапланових заходів у вигляді: перевірки діяльності органів сертифікації, вибіркової перевірки діяльності операторів ринку та моніторингу органічної продукції на ринку з метою запобігання потрапляння на ринок неорганічної продукції, маркованої, як органічна, з урахуванням затвердженого постановою КМУ №970 від 23.10.2019 (набрання чинності 06.06.2020) Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції.
Контроль за діяльністю операторів ринку буде здійснюватись відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» .
Діяльність органів сертифікації буде перевірятись відповідно Закону України « Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
Під час он – лайн форуму голова ПОГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників відродження Полтавщини» Василь Бурлака наголосив на підвищенні компетенції агровиробників для отримання державних і регіональних субсидій, а також на необхідності навчання фермерів органічному виробництву продукції.
Учасникам зустрічі розповіли і про вимоги органічного виробництва та обігу органічної продукції , як продати органічну продукцію на експорт, про інструменти просування експорту, як продавати органічну продукцію внутрішньому ринку.
Подібні регіональні форуми відбудуться он – лайн протягом червня-вересня 2020 року в усіх 24-х областях України.
Нагадаємо, органічне виробництво – сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції, яка об’єднує всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовку, обробку, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробку, відновлення та інші зміни стану продукції, що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Органічне виробництво має певні переваги:
– виключається негативний вплив на навколишнє середовище;
– мінімалізуються викиди шкідливих газів (вуглекислого газу, закису азоту, метану);
– менше виснажуються природні ресурси;
– зводиться до мінімуму вплив на здоров’я людей токсичних хімічних речовин.
За дослідженнями науковців, органічні продукти на 50%, містять більше поживних речовин порівняно з продукцією, що вирощена із застосуванням сучасних технологій виробництва. Слід відзначити, що такі продукти особливо корисні для дітей, людей похилого віку, які найбільш вразливі до дії залишків пестицидів, важких металів, антибіотиків у продуктах харчування.