В органічних кукурудзяних вафлях, що експортувались з Словацької Республіки, виявили фумонізини. Ці органічні сполуки провокують ракові захворювання
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, що до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло повідомлення через систему швидкого оповіщення (RASFF) від 07 грудня 2020 року № 2020.5583 стосовно виявлення фумонізинів (B1+B2: 890; 1130 µg/kg – ppb) в органічних кукурудзяних вафлях, що експортувались з Словацької Республіки (постачальник: CIBI, Marcelova) до Федеративної Республіки Німеччина (оптовик: Jufico GmbH, Krailling) та до інших країн-членів ЄС та України (отримувач: ТОВ «ТС Плюс», вул. Краснова, 27, м. Київ, 03115).
Для уточнення: фумонізини – це органічні сполуки небезпечні для людини та тварин: їх пов’язують із раком стравоходу та дефектами центральної нервової системи.
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, 36020, тел. (0532) 60-66-47, e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua, тел. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини: (0532) 56-99-63.