Полуниця: користь і небезпека ягоди
Сезон полуниці – червень – початок липня. Саме в ці місяці ягода рясно представлена на ринках. У іншу пору року можна знайти лише тепличну ягоду, яка і за смаком, і за користю значно поступається сезонній.
Полуниця має великий вітамінно-мінеральний комплекс і вважається одним з найкращих джерел вітаміну С. Крім того, у ній міститься набір біологічно активних речовин, які захищають організм й знижують ризик розвитку запалень.
Чим корисна полуниця?
Користь полуниці безсумнівна і загальновідома. Крім чудового смаку, полуниця має чимало переваг. Полуниця містить багато вітамінів (А, В9, К, РР, Е, Н), мікроелементів – цинк, фосфор, магній, кальцій, мідь, калій, натрій, марганець, залізо, бром, а також в ягоді є антиоксиданти та глікозиди. Крім усього іншого, полуниця корисна тим, що:
- Має протизапальну та нейропротекторну дії.
- Містить багато вітаміну С.
- Знижує кров’яний тиск.
- Може боротися не лише зі стресом, а й із раком.
- Знижує ризик виникнення вікових проблем із зором.
- Допомагає регулювати рівень глюкози, знижує ризик розвитку діабету, а також поліпшує його симптоми.
- Покращує стан м’язів і тканин організму.
- Допомагає детоксикації організму.
- Зменшує запалення.
- Запобігає утворенню тромбів, є судинорозширювальним засобом, що поліпшує приплив крові до мозку і знижує ризик інсульту.
- Покращує стан шкіри.
- Поліпшує настрій і розумове функціонування.
Кому й коли не варто їсти полуницю?
Дорослі рідше мають проблеми через вживання полуниці, а от у дітей ризик підвищений. Щоб убезпечити себе і своїх дітей від небажаних ускладнень, радимо дотримуватись деяких правил:
- Перед вживанням ретельно вимити ягоди, навіть якщо вони виглядають чистими.
- У день, коли дитина їла полуницю, небажано вживати інші ягоди чи незнайомі продукти.
- Дітям рекомендовано лише з червня давати стиглу полуницю, яка не буде мати в своєму складі нітрати.
- За один раз не варто давати багато ягід.
- Полуницю можна вводити в раціон дитини лише після 1 року, для першого разу цілком достатньо дати 1 ягоду або полуничний компот.
- Полуницю можна вживати і матері-годувальниці, але не в перші 2 місяці, і з великою обережністю, спостерігаючи за реакцією малюка.
Після вживання полуниці у дитини можливі алергічні прояви: почервоніння шкіри, висипання (дрібні або великі пухирі, гарячі на дотик) по всьому тілу, свербіж шкіри, чхання, кашель, почервоніння і сльозоточивість очей, набряк горла, губ, язика, діарея, нудота, блювота, підвищення температури тіла, задуха, зниження артеріального тиску, запаморочення та інші важкі стани. Якщо виникли такі прояви – негайно призупинити вживати полуницю й інші алергійні продукти, збільшити кількість рідини, застосувати сорбенти, антигістамінні препарати та звернутися до сімейного лікаря за меддопомогою й порадою!
Цікаві факти про полуницю:
- У народній медицині полуницю рекомендують вживати при головних болях, так як у неї містяться в невеликих дозах ті ж речовини, що і аспірин.
- Незважаючи на солодкий смак, в полуниці міститься менше цукру, ніж у самому кислому лимоні.
- Регулярне вживання в їжу цієї ягоди сприяє природному відбілювання зубів.
- У 18-му столітті була виведена біла полуниця, яка представляла собою гібрид, власне, полуниці і ананаса. На жаль, до наших днів цей сорт не зберігся.
- Ця ягода є не дуже сильним, але все-таки антидепресантом. 150-200 грамів стиглої полуниці допомагають нейтралізувати нервовий стрес і заспокоїтися.
- Чим ягода яскравіше, тим в неї більше міститься вітамінів.
- Шкіра полуниці дуже ніжна, і навіть бережна миття у воді здатна її пошкодити. Тому мити її треба безпосередньо перед тим, як з’їсти, інакше вона встигне зіпсуватися.
- Прихильники натуральної косметики стверджують, що маска з свіжої полуниці дозволяє очистити шкіру обличчя і позбутися від зморшок.
- У деяких країнах полуницю збирають ще зеленою і незрілою, а потім маринують. В результаті виходить щось віддалено схоже на популярні в Україні мариновані огірки.
- Всього в світі зараз культивується близько 300 різних видів цієї ягоди.
- Полуниця перешкоджає передчасному старінню клітин.
Тож, смакуйте ніжною і корисною полуницею і будьте здорові!