Ботулізм – харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.
Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як гриби домашнього консервування, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні вироби, бобові консерви.
Ці продукти частіше викликають групові, “сімейні” спалахи захворювань.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.
Симптоми хвороби:
- Підвищена температура
- Сухість у роті
- Ускладнення ковтання
- Невиразність мови
- Двоїння в очах
- Помутніння і опущення повік
- М’язова слабкість
- Запаморочення
- Нудота і блювання
- Пронос
- Здуття живота і запор
- Ураження м’язів шиї і кінцівок
Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.
Заходи безпеки
- Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
- Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках у домашніх умовах.
- При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
- Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
- При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С – не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
- Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
- Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
– не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються;
– швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;
– ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити або протушкувати;
– сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.