Як правильно проводити обрізку смородини влітку і для чого вона потрібна
Розлогі кущі смородини швидко втрачають форму без належної уваги. Загущені посадки стають ідеальним місцем для розмноження грибків і комах. Бічні пагони без обрізки розростаються настільки, що закривають центральні гілки від сонця і погіршують аерацію всього куща.
Багато садівники переконані, що літня обрізка покращує освітлюваність та аерацію центральних пагонів, тому бічні молоді пагони краще розвиваються. Прихильники іншої думки не рекомендують стригти слабкі чагарники влітку, так як процедура стримує ріст пагонів і посилює генеративний розвиток рослини.
Навіщо обрізати смородину влітку:
Літня обрізка спрямована на зміну напрямку росту пагонів. Завдяки цьому кущі виглядають привабливо й акуратно, ягоди дозрівають великими і солодкими.
Садівники самі ухвалюють рішення – проводити обрізку влітку або відкласти до осені. Однак, смородина без втрат переносить процедуру. Завдяки правильному формуванню вдається уникнути грибкових захворювань і домогтися максимальної продуктивності.
Якщо ж ігнорувати обрізку, чагарники з часом загущуються, а сухі відмерлі гілки перекривають доступ світла і повітря. Це призводить до того, що ягідка смородини стає меншою, а кущі передчасно старіють.
Омолоджуючу обрізку смородини виконують навесні і восени. При цьому видаляють сухі, хворі, пошкоджені і пагони, гілки. Осінню стрижку проводять після того, як кущі скинуть листя.
Терміни проведення обрізки
Досвідчені садівники рекомендують після збору врожаю виконувати виключно санітарну обрізку смородини. Точних термінів процедури не передбачено, краще орієнтуватися на кліматичні особливості регіону вирощування. Процедуру виконують у суху погоду. Сухі прогріті сонцем пагони легше обрізати.
Найкращі терміни обрізки після плодоношення — з липня по вересень. На півдні процедуру виконують з середини червня – на початку липня, в північних областях і регіонах середньої смуги — з серпня.
Догляд після процедури:
Смородина любить вологу і достатній полив. Надмірно сухий грунт призводить до здрібніння і осипання ягід. Воду вливають під корінь в суху погоду 1 раз в 10 днів, витрачаючи по 50-60 л на кожен кущ. Обприскування по листю не практикується, оскільки призводить до розвитку борошнистої роси.
Після кожного поливу грунт у пристовбурних кіл розпушують для поліпшення аерації кореневої системи. Роблять це обережно: у смородини поверхнева коренева система, всмоктуючі корені ледь прикриті грунтом. Щоб зменшити частоту розпушування, ділянка покривають мульчею шаром 6-8 см (соломою, сіном, торфом). Мульча стримує зростання бур’янистих трав, зберігає вологу в ґрунті.
Після літньої обрізки смородину підгодовують фосфорними і калійними добривами (70-100 г фосфору, 30-50 г калію або 100-300 г комплексних підживлень на 1 м2). Компост і перегній вносять 1 разів у 3 року по 10 кг на 1 кущ.