Як вибрати корисний для здоров’я хліб
Є кілька видів хліба корисного для здоров’я, тому лікарі рекомендують їсти його щодня.
Під час вибору хліба варто орієнтуватися на такі показники: сорт борошна, кількість різноманітних домішок, солі та цукру. Краще вибирати хліб, випечений із цільного зерна чи висівковий, адже ньому містяться оболонки, багаті на клітковину, вітаміни групи В, Е, залізо, цинк і селен. Він корисний як для загального здоров’я організму, так і не шкодитиме вашій фігурі.
Який хліб найкорисніший для здоров’я:
-
Житній хліб найдієтичніший, він містить утричі більше клітковини, ніж білий, і має всього 165 калорій. Цей продукт добре засвоюється організмом завдяки високому вмісту клітковини. Також він має особливу амінокислоту – лізин, яка має визначну роль у побудові клітин шкіри, м’язів та сприяє еластичності судин.
-
Мультизерновий хліб. Такий хліб випікається із суміші борошна вищого ґатунку та насіння, містить лише 250 калорій. Дієтологи рекомендують їсти його на сніданок і перекуси.
-
Вівсяний хліб. Оскільки його випікають із вівсяного борошна, тут вівсянка також не втрачає своїх корисних властивостей. Такий хліб сприяє схудненню, знімає набряки, знижує рівень “поганого” холестерину в крові і позитивно впливає на кишківник. Вівсяний хліб має у складі борошна мідь, яка необхідна для насичення киснем організму і покращення роботи серця. Такий вид хліба містить всього 260 калорій.
-
Висівковий хліб. Такий продукт особливо позитивно впливає на здоров’я завдяки вмісту висівок, які є зовнішньою оболонкою зерна, багатого на корисні мікроелементи й вітаміни групи В. Висівки здатні зменшувати калорійність хліба, тому прекрасно регулюють процеси травлення, допомагаючи очистити організм від шлаків, зайвої води та “поганого” холестерину. У висівковому хлібі міститься всього 227 калорій.
Повнішають не від хліба, а від його неправильного вживання – такий висновок зробили лікарі. Щоб вживання хліба не позначилося на вашій фігурі, просто не змішуйте його з жирними стравами та їжте не більше 120 грамів на день.