Правила зберігання кавунів – поради від спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Термін та спосіб зберігання кавуна залежить від того, в якому стані знаходиться плід – цілому або розрізаному. У другому випадку, зберегти соковитість та свіжість складніше. Цілий кавун можна зберігати впродовж декількох місяців, але при дотриманні певних правил. Якщо при купівлі плоду відомо, що найближчим часом він не буде спожитий в їжу, то у продавця потрібно поцікавитися сортом. Кавуни пізньостиглих сортів відрізняються тривалим терміном зберігання.
Як правильно вибрати кавун для зберігання
Далеко не кожен солодкий плід може довго лежати, зберігаючи при цьому свою свіжість і смак. Найкраще піддаються тривалому зберіганню пізні сорти кавунів, на поверхні яких немає тріщин, плям, вм’ятин та інших пошкоджень.
Ідеальний варіант для свіжого зберігання – це не сильно велика ягода (вагою не більше 3-4 кг) з блискучою шкіркою і засохлим хвостиком. Перші кавуни, як правило, рідко витримують перевірку часом, до того ж, практично всі вони містять величезну кількість нітратів. Тому-то від ранніх баштанних культур краще відмовитися.
Ідеальними місцями для зберігання кавуна, у домашніх умовах є (при обов’язковому створенні темних умов):
- ванна кімната;
- комора;
- антресоль;
- балкон;
- холодильник.
Правила зберігання кавунів
Найкраще овочеві ягоди зберігаються, коли вони не стикаються один з одним і лежать виключно на м’якій поверхні. Саме тому перед тим, як покласти їх в холодильник, постеліть яку-небудь натуральну м’яку тканину.
Якщо кавунів кілька, укладайте їх на невеликій відстані один від одного. На верхні полиці і під морозилку ягоди краще не класти, так вони безпроблемно зможуть зберегтися протягом декількох місяців.
У процесі зберігання цілого кавуна не забувайте періодично перевертати та оглядати.
Як краще зберігати кавун розрізаний навпіл
Якщо цілий плід можна зберігати тижнями і навіть місяцями, то різану ягоду тримати довго не можна.
Скільки зберігається розрізаний кавун в холодильнику впізнати нескладно. Відповідь проста: всього 1-2 дні – і солодкий плід більше не придатний для вживання.
Пояснюється мінімальний термін зберігання тим, що у надрізаному кавуні швидко розмножуються бактерії, які нерідко стають причиною харчового отруєння. Через це зберігати половину овочевої ягоди не рекомендується навіть протягом кількох годин.
Бажано спочатку купувати кавун такого обсягу, який ви зможете з’їсти за 1 день. Але оскільки визначити розмір «на око» вдається не завжди, то частина ягоди може залишитися цілою. Тримати навіть при кімнатній температурі розрізаний плід – небезпечно. Ідеальним варіантом буде – прибрати його в холодильник.
Як зберігати відрізану половину кавуна
Важливо не просто прибрати розрізаний кавун у холодильник, потрібно зробити це правильно. Щоб кавун зберіг всю свою соковитість, аромат і свіжість – необхідно підготувати його до зберігання.
- Класти ягоду потрібно обов’язково розрізом вниз. Це допоможе зберегти насиченість смакових якостей і перешкодить «витоку» кавунового соку, що в свою чергу запобігає висиханню і млявість солодкої м’якоті.
- Поставивши тарілку з надрізаним кавуном в холодильник – переконайтеся, що поруч з ним немає жодних продуктів, що сильно пахнуть. Ягода легко і швидко вбирає всі запахи, що, безсумнівно, позначиться на її смаку.
- Для більшої схоронності можна обмотати солодкість харчовою плівкою. Однак намагайтесь, щоб плівка не стосувалася кавунової м’якоті, інакше – остання втратить свою форму, перетворившись на мляву і несмачну масу.
- Краще загорніть кавун в плівку разом з тарілкою, на якій він лежить, це допоможе зберегти смак стиглого плоду в найближчі кілька днів.
Відразу варто відзначити, що нарізані скибки довго не зберігаються. Строк їх придатності – не більше доби, тому нарізати всю ягоду відразу не варто. Діліть плід на солодкі часточки по мірі вживання в їжу.
Але якщо все ж станеться так, що порізані шматочки залишаться, — очистіть їх від кірок, помістіть у вакуумний контейнер, і лише потім прибирайте в холодильник.
Тільки так часточки збережуть максимум корисних властивостей і переваги смакових якостей.
Чи псується кавун у холодильнику
Ніхто не зможе гарантувати, що куплений вами плід, навіть при дотриманні всіх умов зберігання, витримає випробування часом. Успіх підприємства багато в чому залежить від самої ягоди: її сорти, процесу вирощування та багатьох інших індивідуальних особливостей.
Тому цілий, власне, як і надрізаний кавун, в будь-який момент може зіпсуватися. Не забувайте, що за ним наглядати, поки не закінчиться термін його придатності.
Шановні споживачі, якщо у Вас виникли сумніви щодо якості харчового продукту, чи неправильного маркування, просимо звертатися до Головного управління для вжиття невідкладних заходів за телефонами: Приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.