Освітянам Миргорода роз’яснювали положення нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який впровадили з 1 січня 2021 року
Спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, на базі Миргородської загальноосвітньої школи № 9 імені І.Зубковського, 15 січня 2021 року провели навчання з персоналом шкіл – директорами, заступниками директорів, кухарями, медичними сестрами, завгоспами, комірниками, які входять до Миргородської міської територіальної громади. Всього у тренінгу взяли участь 52 учасника.
На семінарі були розглянуті наступні питання:
– Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, зареєстрований в Мін’юсті 10.11.2020 року № 1111/35394, затверджений наказом МОЗ України 25.09.2020 № 2205;
– Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, зареєстрований в Мін’юсті 14.04.2016 року № 563/28693, затверджений наказом МОЗ України 24.03.2016 № 234;
– Внесення змін до методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти, затверджений наказом Мінекономіки від 01.12.2020 № 2489;
– Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, зареєстрованих в Мін’юсті 09.10.2012 № 1704/22016, затверджених наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590;
– Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах середньої освіти, зареєстрованих в Мін’юсті 22.12.2020 № 1275/35558, затверджених наказом Мінекономіки від 03.12.2020 № 2532.
Подібні навчання проводитимуть і надалі.
Нагадаємо, З 1 січня 2021 року в Україні почав діяти новий Санітарний регламент для закладів середньої освіти.
У ньому багато норм щодо облаштування шкіл та приміщень, утримування басейнів, освітлення, звукового та температурного режиму.
Зокрема, у новому документі містяться санітарно-гігієнічні норми, як облаштовувати територію школи, її будівлі та навчальні приміщення, зокрема, спортивні майданчики, фізкультурно-спортивні приміщення, кабінети інформатики, санітарні вузли, приміщення допоміжного та підсобного призначення, як утримувати басейни тощо.
Новий Санітарний регламент враховує кілька дуже важливих аспектів. Це, зокрема, інтереси дітей з особливими освітніми потребами, розвиток технічних засобів навчання і правила їхнього використання під час освітнього процесу, та приділяє багато уваги шкільному раціону учнів.
Відтак, фахівці Держпродспоживслужби будуть пильно слідкувати за тим, щоб нові норми виконувалися, а недоліки були усунені.
Увага! Інформація щодо змін у шкільному харчуванні:
Відтепер забороняється продаж:
– зернових продуктів, що містять понад 10 г цукру на 100 г готового продукту;
– продуктів, що містять понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту;
– продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі,
– підсилювачі смаку та аромату, консерванти;
– продуктів із рослинними жирами,
– непастеризованих соків,
– кави та кавових напоїв,
– енергетичних напоїв.
Окрім цього:
– Раз на тиждень для учнів обов’язково має готуватися риба.
– Фрукти та ягоди подаються без додавання цукрів та підсолоджувачів.
– Для дітей, що мають особливі дієтичні потреби, наприклад, алергії, має організовуватися окреме харчування. Для цього батьки дитини подають до закладу освіти медичну довідку від сімейного лікаря чи педіатра.