Полтавці звернулися зі скаргою – фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини відреагували миттєво!
09.10.2020 року фахівці Полтавського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області перевірили заклад громадського харчування – кафе «Руставелі», що за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 38/40.
Позаплановий захід організували через звернення фізичної особи,яка скаржилася на порушення, що спричинили шкоду її правам, законним інтересам.
У ході перевірки фахівці Служби виявили наступні порушення: – у закладі користуються багаторазовим столовим посудом при відсутності посудомийної машини;
– кондиметри до напоїв (трубочки, мішалки) використовуються без індивідуальної упаковки;
– на момент перевірки було зафіксовано підготовлений стіл для бенкету на понад 10 осіб (на 14 приборів);
– столові прибори видаються не за проханням відвідувачів, а завчасно до їх приходу;
– відсутнє інформування щодо обслуговування відвідувачів у період карантину;
– урни для збору використаних ЗІЗ без кришок.
На адміністрацію кафе за виявлені порушення складено адміністративний протокол. Матеріали направлять до суду, там і вирішать, яку суму штрафу сплатить державі суб’єкт господарювання.
Нагадаємо, відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України № 32 від 02.06.2020 року «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби СOVID-19», у кафе та ресторанах повинні дотримуватися таких протиепідемічних заходів:
– відстань між столиками має бути не менше 1,5 метра;
– за одним столиком зможуть розташуватися на більше чотирьох осіб (без урахування дітей до 14 років);
– меню або розміщується на вході, або має бути зроблено з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Ще один варіант — одноразові меню;
– використовувати багаторазовий посуд можна, тільки якщо є можливість мити його при високій температурі в посудомийній машині;
– столові прилади повинні бути в індивідуальних упаковках;
– співробітники повинні проходити перевірку температури тіла перед початком роботи. Якщо температура вище 37,2 або є симптоми ГРВІ, працювати такому співробітнику не можна;
– на вході має бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
– біля місць скупчення людей на підлозі повинна бути розмітка — для дотримання в черзі дистанції не менше 1,5 метра.
Правила для відвідувачів:
– потрібно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
– обов’язково дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
– заходити і пересуватися територією кафе чи ресторану можна тільки в масці, а ось сидіти за столом можна без неї;
– не можна самостійно заходити до закладу — без супроводу працівника ресторану;
– забороняється стояти в черзі всередині ресторану (в т. ч. у санвузол).
При цьому не працюватимуть дитячі кімнати і зони самообслуговування. – Готувати страви на відкритих кухнях також забороняється. Крім того, в закладах не можна проводити свята, банкети, майстер-класи та будь-які публічні заходи за участю більше 10 осіб.
Адміністрація закладу повинна забезпечити:
– наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
– вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і співробітників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком і наприкінці зміни;
– централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни.
Перевірки тривають! Тож, закликаємо дотримуватися всіх протиепідемічних заходів, які запроваджені в Україні через поширення коронавірусної хвороби – СOVID-19.