Кількість отруєнь дикорослими грибами збільшується.
З початку жовтня як в Україні, так і в нашій області значно збільшилась кількість отруєнь населення дикорослими грибами. Станом на 05.10.2018 року в області потерпіло від грибних отруєнь 9 осіб, з них 5 дітей. Кількість отруєнь в порівнянні з минулим тижнем зросла майже у 2 рази. Останні випадки отруєнь зареєстровані серед мешканців м. Полтави та Глобинського району.
Серед постраждалих двоє учнів одного з навчальних закладів м. Полтави, які споживали гриби маслюки, привезені із Шишацького району, студентка одного із коледжів м. Полтави, яка також споживала гриби маслюки, мешканець Глобинського району, який зібрав гриби печериці на території власної садиби.
За інформацією Центру громадського здоров’я із початку 2018 р., станом на 3 жовтня в Україні зареєстровано 133 випадки отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 213 осіб, 11 із них померли. Найбільше випадків отруєння дикорослими грибами зареєстровано у Вінницькій області — 22, унаслідок чого постраждало 32 особи; у Черкаській області — 16 випадків і 30 осіб відповідно; у Київській області — 14 випадків, унаслідок яких постраждало 20 осіб (4 померло).
Крім того, за оперативними повідомленнями, протягом трьох останніх діб у Черкаській області зареєстровано вісім випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 15 людей, троє з них — діти: 8 років, 10 років, 15 років. Усі постраждалі є мешканцями м. Умань та Уманського району. Місце збирання грибів — уманський ліс.
Уникнути отруєнь дикорослими грибами дозволять вам ряд рекомендацій, розроблених Міністерством охорони здоров’я України:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
При появі перших симптомів отруєння грибами (нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення) НЕГАЙНО звертайтеся за медичною допомогою.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням – це може бути небезпечно для вашого здоров’я!