Ботулізм! У чому небезпека та як вберегтися!
Ботуліз – це гостре токсико-інфекціне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum.
З початку 2020 року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіло 15 людей. Цьогоріч захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Вінниччині (5), Донеччині (1), Житомирщині (1), Київщині (1), Закарпатській області (1), Чернігівщині (3), Черкаській області (1), Хмельниччині (1) та Києві (1). У поточному році випадків захворювань на ботулізм в Полтавській області не реєструвалося.
Однак, минулого року в Полтавській області було зареєстровано 2 випадки ботулізму – постраждало 3 особи (мешканці Зіньківського району).
Перший випадок захворювання був у с. Отрадівка, Зіньківського району. Захворювання пов’язане із вживанням у їжу м’ясної консерви власного приготування (м’ясо качки).
Другий випадок виявили у мешканця с. Манилівка, Зіньківського району. Хворий пов’язує своє захворювання із вживанням рибних консервів промислового виготовлення, придбаних у місцевому магазині в с. Шилівка, Зіньківського району.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що містить ботулотоксин. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима), важкість ковтання, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість. Тому при найменшій підозрі на ботулізм, необхідно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування.
Враховуючи вищевикладене, для профілактики ботулізму необхідно:
- Не купувати консервовані продукти домашнього приготування у місцях стихійної торгівлі, без відповідного маркування.
- Піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку під час приготування консервів;
- Ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6 С;
- Знищувати «бомбажні» (вздуті) банки.
- Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно почистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь – яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!
Шановні споживачі, якщо у Вас виникли сумніви щодо якості харчового продукту, чи неправильного маркування, просимо звертатися до Головного управління для вжиття невідкладних заходів за телефонами: Приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини- (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.