Карантин із користю: ресурси для самоосвіти для операторів ринку!
Аби запобігти поширення коронавірусу SARS-CoV-2 Уряд запровадив карантин по всій країні. Це не просто канікули або відпустка, а велика відповідальність, яка покладається на кожного.
Щоб ці обмеження були дійсно ефективними, варто якомога більше залишатися вдома, вчитися або працювати дистанційно, не користуватися громадським транспортом та максимально зменшити контакти із людьми.
Тому цей період пропонуємо провести з користю та присвятити самоосвіті. Онлайн-сервіси для навчання – чудова можливість зробити це саме зараз.
Тож, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області радить операторам ринку період карантину використати з користю.
Наприклад, пройти на платформі Prometeus безкоштовний онлайн – курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач». Навчання доступне за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about.
Перевірити своїх постачальників щодо наявності у них державної реєстрації потужності чи експлуатаційного дозволу можна скориставшись інформацією, розміщеною на сайті Держпродспоживслужби за посиланням: http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Reestri/38/
Експортерам радимо ознайомитись зі спецпроектом Edera та міжнародного фонду «Відродження» – курсом «Угода про асоціацію Україна –ЄС» за посиланням: https://eu-agreement.ed-era.com/.
Також нагадуємо, що харчове законодавство протягом останніх років суттєво змінилось. Тож скористайтесь вільним часом та вивчіть його досконало, зокрема:
Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР
Закон України « Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII
Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII
Наказ Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).