Профілактика отруєння бджіл-одна з ланок екологічно обгрунтованого застосування пестицидів
Застосування засобів захисту рослин для контролю шкідливих організмів є невід’ємною складовою частиною сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Правильне використання засобів захисту рослин – справа не тільки важлива, а й дуже складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на людину, теплокровних тварин і корисні організми, в тому числі бджіл, поведінки в навколишньому середовищі та післядії.
Відомо, що стабільність землеробства, рівень урожайності значною мірою залежить від фітосанітарного стану посівів. Так, відповідно до даних ФАО, у світовому сільському господарстві від шкідливих організмів втрачається не менше третини урожаю, а в період масового їх розмноження урожай гине майже повністю.
З огляду на це важливим резервом збільшення кількості і підвищення якості сільськогосподарської продукції є впровадження ефективних методів і засобів захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, серед яких чільне місце посідає хімічний метод.
За останні роки в хімічному методі відбулися істотні зміни. Майже повністю змінився асортимент пестицидів, які застосовувалися до 1990 року. Сучасні препарати менш персистентні й токсичні для людини і теплокровних тварин. Майже удвічі зменшилися норми їх витрати. Сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур передбачають застосування пестицидів з урахуванням економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), що значно зменшує пестицидне навантаження на довкілля.
Відповідно до статті 4 Закону України «Про захист рослин» підприємства, установи, організації усіх форм власності діяльність яких пов’язана з сферою захисту рослин зобов’язані проводити систематичні обстеження угідь, посівів, насаджень, продукції рослинного походження, сховищ тощо і при врахуванні екологічної і економічної доцільності захисту рослин від шкідливих організмів (стаття 4 Закону України «Про захист рослин») застосовують пестициди для захисту сільськогосподарських рослин від шкідливих організмів. Рішення про застосування засобів захисту рослин, результати проведених обстежень відображається в акті складеному агрономом та погоджується керівником структурного підприємства. Таке застосування пестицидів також зазначається в Акті про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив та засобів хімічного захисту рослин (наказ Міністерства аграрної політики України від 21.12.2007 року № 929). При цьому, суб’єкт господарювання повинен вести прибутково-видаткову книгу (журнал) обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів. Відповідно до змін в законодавстві такий журнал може бути як в електронному варіанті так і в паперовому (п. 2 Порядок державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів затверджений постановою КМУ від 02.11.1995 № 881).
Одна з ланок екологічно обгрунтованого застосування пестицидів є сурове дотримання низки Законів України направлених на заходи щодо профілактики отруєння бджіл.
Так, «Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» (далі Інструкція) затверджена наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року N 338 регламентує заходи направлені на встановлення основних причин отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл.
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу на те, що обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл (далі – Комісія).
Склад Комісії затверджується/оновлюється рішенням органу місцевого самоврядування щороку до 01 березня.
До складу Комісії входять представник органу місцевого самоврядування за місцем розташуванням пасік, який є головою Комісії, представник органу місцевого самоврядування, адміністративні межі якого знаходяться ближче ніж за 10 кілометрів від пасіки, представник територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або представник державної установи, що належить до сфери управління Держпродспоживслужби; представник територіального органу Національної поліції України.
Надання кандидатур для участі в постійно діючій Комісії, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснює за письмовим зверненням органу місцевого самоврядування.
Для отримання детальної інформації по оформленню звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області щодо кандидатур для участі в Комісії звертайтесь за телефоном 0532 606647.