На території Кременчуцького району зареєстровано африканську чуму свиней
У селі Онищенки Кременчуцького району Полтавської області у приватному селянському домогосподарстві загинули дві свиноматки. Для підтвердження діагнозу було відібрано з померлих свиноматок патологічні матеріали та направлено на дослідження в лабораторію.
Згідно результату досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області в патологічному матеріалі виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.
Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кременчуцькій районній державній адміністрації з 1 грудня 2020 року територію особистого підсобного господарства с. Онищенки Кременчуцького району оголошено неблагополучною на африканську чуму свиней, запроваджено карантин та визначено зону захисту та нагляду.
Також затверджено «План заходів щодо локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території особистого підсобного господарства с. Онищенки Кременчуцького району та недопущення розповсюдження даного захворювання на території Полтавської області».
На даний, час тривають заходи з локалізації, ліквідації та недопущення розповсюдження вірусу, відповідно до інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.
Ситуація знаходиться на контролі Держпродспоживслужби області та району.
Нагадаємо, у 2019 році на території України зареєстровано 23 випадки АЧС. На Полтавщині – 4 випадки (Котелевський, Миргородський, Лохвицький та Пирятинський райони).
На сьогоднішній день в Україні зафіксовано 24 випадки, у тому числі на Полтавщині 2 випадки – у Гадяцькому і Кременчуцькому районі.
Увага! Суб’єкти господарювання! Одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог «закритого» режиму роботи господарства, а саме:
– огородження території виробничої зони суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;
– заборона відвідування господарства сторонніми особами, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням;
-облаштування постійно діючого дезінфекційного бар’єру (дезінфекційного блоку) для руху транспорту, ветсанпропускнику для входу до виробничої зони господарства та оснащення дезкилимками/дезванночками ізольованих приміщень (секцій), складів комбікормів, кормокухонь, ветеринарно-санітарних об’єктів;
-проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю;
– використання виключно внутрішньогосподарського транспорту та запровадження розділу транспортних шляхів на території господарства на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) з метою уникнення їх перетинання;
-контроль обслуговуючого персоналу (реєстрація всіх візитів та зведення їх до мінімуму, профілактичні медичні огляди) та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням;
-вжиття заходів щодо унеможливлення контактування працівників господарства з домашніми та (або) дикими свинями;
-заборона занесення продуктів тваринного походження на територію виробничої зони господарства;
-своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин;
-утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
-використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;
-забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС):
– АЧС не становить небезпеки для людей.
– На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).
– Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
– Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
– Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
– Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Увага! Якщо ви виявили хвору або підозрілу тварину, негайно повідомляйте державну ветеринарну службу!