Як зберігати груші в домашніх умовах – поради від спеціалістів
На термін зберігання груш впливає безліч нюансів – сорти, період збору, ступінь дозрівання, створення необхідних умов, особливості зберігання до моменту продажу та багато інших нюансів. У порівнянні з іншими фруктами, груші зберігати складніше. Обумовлений цей факт особливістю консистенції м’якуша цього різновиду фруктів. На відміну від яблук, наприклад, які темніють, якщо зберігати їх в розрізаному стані, груші не лише міняють забарвлення, але стають слизькими та водянистими.
Через неправильне зберігання, груші можуть впродовж короткого терміну перетворитися на плоди позбавлені смаку. Тож, розкажемо, як правильно зберігати груші в домашніх умовах.
У приватному будинку
На території приватних подвір’їв найкращим місцем для зберігання груш є підвали та льохи. Приміщення має бути максимально чистим, бажано його продезінфікувати обкурюванням парами сірки. Для цього встановіть в льосі або підвалі мангал з гарячим вугіллям і сірчаним порошком. Щільно закрийте двері в приміщення і почекайте 2-3 дні. Після цього видаліть мангал і уважно огляньте підлогу і стіни сховища – на них не повинно бути цвілі.
Оптимальна температура зберігання груш в господарських приміщеннях – від -1 до 0 °С. Вологість повітря повинна становити від 85 до 90 %. Дотримання цих умов вкрай важливо, так як при більш високих показниках плоди згниють, а при більш низьких – зів’януть. Також досвідчені садівники рекомендують захистити фрукти від коливань температури. Із-за різкої зміни мікроклімату шкірка груш може одряблеть, а їх м’якоть – втратити пружність.
У присадибних господарських приміщеннях груші зберігаються на стелажах, полицях або в ящиках. Фрукти повинні знаходитися на деякій відстані від землі – приблизно в 20 см від неї. У ящиках обов’язково повинні бути передбачені отвори для вільної циркуляції повітря. Дно тари застеліть папером, плоди викладіть плодоніжками вгору, потім знову постеліть папір, потім – знову груші і знову папір. В один ящик укладайте плоди одного сорту.
Терміни зберігання груш в підвалах і льохах варіюються від 3 тижнів до 4 місяців. Пізні сорти ранніх витривалішими
Якщо ви тримаєте груші на відкритих полицях, застеліть їх папером, не кладіть плоди прямо на дошки.
Терміни зберігання груш в підвалах і льохах варіюються від 3 тижнів до 4 місяців. Пізні сорти витривалішими ранніх; урожай таких фруктів можна вберегти від псування в домашніх умовах до самого квітня.
У квартирі
Найкраще місце для зберігання груш в квартирі взимку – засклений балкон. Допускається зниження температури до -1 °С, не нижче. Негативні температури негативно позначаються на якості груш.
Плоди акуратно складіть у два шари в підготовлені ящики, пересипаючи кожен соломою або піском. Для більшої надійності кожну грушу загорніть у папір. У такому стані вони можуть зберігатися протягом 2-3 місяців.