Як вибрати мед і не купити підроблений?
Літо – саме час, щоб придбати смачний, ароматний і головне – корисний продукт – мед! Спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини піклуються про споживачів Полтавщини і раді поділитися порадами, на що звернути увагу під час придбання меду і вибрати натуральний продукт, а не фальсифікат.
Існує кілька різновидів меду:
– Липовий – відмінний мед, світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюванні дихальних шляхів, у тому числі у вигляді інгаляцій. Благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, нирки. З одного липи бджоли можуть зібрати близько 40 кіло меду.
– Акацієвий – також один з кращих. Прозорий, світлий, більш рідкий, зі слабким ароматом акації. Кристалізується повільно. Рекомендований при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, жіночих запальних захворювань, у тому числі його застосовують місцево, завдяки бактерицидним властивостям.
– Плодовий мед – поліфлорний, з ягідних і плодових культур. Світло-бурштиновий, з ніжним запахом і смаком. Володіє винятковими дієтичними якостями.
– Конюшиновий – безбарвний, майже прозорий, а слабкий аромат викликає у покупців сумніви в його натуральності.
– Гречаний – яскравого, майже коричневого кольору, з характерним запахом і легкою гіркуватістю. Використовують у кондитерських виробах. Польовий і луговий: поліфлорний, з приємним запахом і смаком. Він світло-бурштинового, коричневого кольору. Володіє усіма лікарськими властивостями.
– Кульбабовий – характерним кольором і запахом, злегка гірчить, густий. Заживляє рани і протизапальною дією.
– Соняшниковий – золотисто-жовтий, приємний на смак, швидко кристалізується. За лікувальними властивостями поступається основним медам.
Якщо ви визначилися, який саме мед вам до вподоби, то під час його придбання особливу увагу звертайте на маркування. Інформація про харчовий продукт повинна бути державною мовою, надписи точні, чіткі, зрозумілі, розбірливі, розміщені на видному місці (на упаковці, етикетці) не повинні приховуватися іншою текстовою або графічною інформацією. На маркуванні зазначається наступна інформація: назва харчового продукту, фізичний стан харчового продукту, перелік/кількість інгредієнтів, наявність алергенів (виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем), термін придатності, умови зберігання, використання, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, країна походження, поживна цінність. Продукція повинна походити з зареєстрованих потужностей або потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл.
До речі, рідкий мед можна купити тільки влітку під час відкачування. Через 1,5-2 місяці мед густішає та кристалізується – це абсолютно природний процес, який не впливає на якість і склад корисних речовин, а навпаки, вказує на натуральність меду.
Як же правильно вибрати мед?
– Літр меду важить приблизно півтора кілограма. Менша вага вказує на великий вміст води, яка і робить його легшим.
– Ранній мед не повинен бути темного кольору. Якщо вам пропонують товар в рідкому стані коричневого кольору, це означає, що він перетоплений.
– Мед повинний бути прозорим, без домішок.
– Смак меду ми відчуваємо не кінчиком, а коренем язика, тож, якщо ви відразу відчули солодке – це цукор.
– Справжній бджолиний продукт тане у роті, а не розчиняється, як цукор.
– Натуральний і визрілий мед в’язкий, стікає плавно безперервною цівкою і складається гармошкою, не розриваючись на краплі. При цьому і на поверхні повинна утворитися гірка, яка потім повільно розтікається. Розведений або незрілий продукт буде стікати швидко, утворюючи бризки і миттєво розпливаючись по поверхні.
– Якісний продукт не повинен пінитися – так виглядає процес бродіння незрілого меду:
До речі, декілька крапель меду можна розітерти на зап’ясті. Якісний продукт легко розтирається і швидко вбирається шкірою. А ось фальсифікат має грубу консистенцію, а після розтирання залишаються грудочки.
Рідкий, не закристалізований мед взимку – це підробка. Виняток становить лише вересовий і акацієвий – перший перетворюється на желе, другий може залишатися рідким увесь рік.
Якісний зрілий мед кристалізується щільно і рівномірно. Часто пасічники відкачують його під час медозбору, не чекаючи його визрівання. В такому продукті багато води і мало корисних речовин.
У справжньому меду води не повинно бути і це можна перевірити. Занурте в мед шматочок хліба на декілька хвилин. У «правильному» бджолиному продукті хліб затвердіє. Якщо, навпаки, розм’як, то вас ошукали.
Щоб перевірити, чи не містить мед домішок цукру, нагрійте ложку меду над запальничкою. Якщо по краях утворилася темна облямівка, ви придбали підроблений продукт. Справжній продукт під час нагрівання тільки трохи змінить колір.
І насамкінець про способи зберігання меду:
– Натуральний мед потрібно зберігати в скляних чи пластикових ємностях, щільно закритих звичайною пластиковою кришкою. У темному і сухому місці (переважно житлова кімната, ніж кухня) в таких ємностях мед може зберігатися десятками років. Прямі сонячні промені для нього згубні.
– Фахівці не рекомендують також зберігати мед у холодильнику. Охолодження негативно впливає на корисні речовини.
Бажаємо вам міцного здоров’я та меду на столі щодня!!!
За інформацією і роз’ясненнями звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області: приймальня – (0532) 60-66-47, Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua.