У Полтаві відбулася перша конференція ремісничих сироварів України.
8 листопада 2019 року за ініціативи засновниці сироварні «Коза Чка» Тетяни Дядечко в приміщенні Полтавської державної аграрної академії пройшла перша конференція ремісничих сироварів України.
Організаторами дійства також виступили Школа сироваріння Simply cheese та українсько – литовська асоціація «Осередок сировара».
Головна ціль даної конференції, за задумом ініціаторки проєкту – це зустріч однодумців, обговорення важливих і болючих питань. Адже в Україні рух ремісничих сироварів щороку стає все потужніше. Тому сироварам потрібно об’єднуватися та спілкуватися, а також залучати профільних спеціалістів та експертів.
До заходу також долучилися співзасновник українсько-литовської Асоціації «Осередок Сировара» Валдас Каваліускас, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук, представники Полтавської державної аграрної академії та координатор компоненту «Молочний сектор» програми Розвитку торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах країни Ірина Висоцька.
Як зміцнити рух сироварів та перспективи розвитку торгівельних стосунків між Литвою та Україною? Куди рахатися далі, щоб продавати сир? Чи є майбутнє в крафтового сироваріння? Що потрібно знати виробнику про безпечне сироваріння?. Ці, та інші питання учасники конференції мали змогу обговорити, задати питання почесним гостям заходу, адже існуючі проблеми обмежують, а іноді і унеможливлюють існування на ринку продуктів власного виробництва за авторськими технологіями та унікальними властивостями, на які попит споживачів швидко зростає.