Дотримання правил зберігання насіння-гарантована якість
Використання здорового якісного посівного матеріалу – це запорука високого врожаю та прибутку для господаря. Тому насінню необхідно забезпечити певні умови і режим зберігання.
Кожне господарство повинно бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, а в деяких зонах з установками активного вентилювання. У даний час, в основному, використовують пристосовані сховища малої місткості з розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках (на піддонах). До надходження насіння нового урожаю склади повинні бути відремонтовані, звільнені від залишків насіння, в них слід провести дезінфекцію, яка дасть можливість знищити різні шкідливі організми, що можуть призвести до псування насіння.
На зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, нетравмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології, із вологістю в межах або нижче критичної , що потім забезпечило б його високу схожість, енергію проростання, здатність дати здорову високопродуктивну рослину в наступному поколінні. Для цього потрібно насіння зберігати в обладнаних насіннєсховищах згідно плану розміщення насіння по культурах, сортах і репродукціях.
На якість насіння у процесі зберігання значно впливають вологість, засміченість, температура, стан зерносховищ.
Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура: оптимальна температура при зберіганні – 5-10?С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. Зазвичай чим нижче температура і менше зміст вологи в сховищі, тим довше насіння залишається життєздатним.
Важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні.
Провітрювання може бути природним і активним. Природне провітрювання проводять, відкриваючи вікна і двері насіннєсховища за певних погодних умов. При активному провітрюванні застосовують примусове вентилювання насіння за допомогою пристроїв.
Не менш важливим чинником є проведення післязбиральної доробки насіннєвого матеріалу в якомога коротші терміни після збирання. Своєчасне доведення його до посівних кондицій дає змогу попередити такі явища як самозігрівання та проростання насіння, зменшити ураженість мікроорганізмами та шкідниками. При підготовці слід надавати перевагу застосуванню сучасних зерноочисних та зерносушильних комплексів, під час роботи яких менше травмується посівний матеріал.
Під час розміщення насіння необхідно уникати випадкового змішування його, тому насіння розміщують за сортами, а в рамках сорту – за категоріями, класами посівного стандарту. Не можна розміщувати у сусідніх засіках насіння інших культур, які важко відокремлюються.
Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння і міряти температуру насипу, щоб не допустити його псування .
Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню, тому повинні зберігатися в мішках чи упаковках.
Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням. Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання.
Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва здійснюють контроль за діяльністю суб’єктів усіх форм власності і господарювання у сфері насінництва та розсадництва, та надають консультації з питань, що стосуються даної галузі.
При дотриманні цих рекомендацій виробники насіння зможуть попередити і ліквідувати небажані процеси у насінні та забезпечити збереження його високих сортових та посівних якостей, що стане запорукою майбутнього врожаю.