Дотримання санітарних вимог при впровадженні нових норм харчування та НАССР – обговорили фахівці Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
23.09.2021р фахівці Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області спільно з відділом освіти Кобеляцької МТГ провели нараду з директорами закладів загальної середньої освіти.
Основні питання які були озвучені на нараді стосувались дотримання протиепідемічних вимог постанови Головного державного санітарного лікаря № 10 від 06.09.2021р. «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
Також обговорили і не менш важливі питання: дотримання санітарних вимог при впроваджені нових норм харчування та НАССР.
Директорам закладів дано завдання проаналізувати стан роботи харчоблоків та харчування учнів, дотримання норм впровадження НАССР.
Введення системи НАССР в дитячих садках, дошкільних закладах і школах є обов`язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в садках і школах, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно законодавчим вимогам, система управління безпечністю (Принципи НАССР) на цих підприємствах повинна впроваджуватись обов`язково.
Нагадаємо, система НАССР для їдальні задача не з легких, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно обдумати всі технологічні процеси до дрібниць. Будь – які недоопрацювання в питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння споживачів.
Ретельний контроль повинен відбуватись на етапах:
- Зберігання продуктів, які швидко псуються;
- Дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм в приміщені;
- Дотримання технології приготування їжі.
У більшості їдалень весь технологічний ланцюг (всі технологічні процеси) виконуються в одному місці. А саме, прийом сировини від постачальників, її зберігання, обробка продуктів, приготування страв, подання і споживання, як правило об’єднанні в одному просторі. У подібних умовах, де немає чітко розмежованих зон, технологічний контроль процесів, якості продукції повинен бути особливо жорстким.
Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілого ряду позитивних моментів:
- Неможливість попадання до споживача неякісного продукту, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировину перед тим, як потрапити до їдальні;
- Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв)
- Унеможливлення перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).
- Своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості;
Фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини радять потурбуватися про стан їдалень, щоб не мати проблем з державними наглядовими органами і успішно працювати в сфері громадського харчування!