Щоб новорічний стіл був безпечним.
Час напередодні Нового року сповнений приємними клопотами. Це купівля подарунків, вибір ялинок та святкових прикрас, а головне що буде на святковому столі. А ще на головних площах міст не проштовхнешся – від аромату їжі і її різноманітності втрачаєш голову, смажені ковбаски, шашлик, ароматний глінтвейн, а ще імбирні пряники, екзотичні ласощі і веселі продавці – і здається новорічні ярмарки нагодують навіть найвибагливіших гурманів. Все виглядає настільки апетитно, що у будь-якої людини виникає бажання все спробувати.
При виборі того чи іншого товару багато хто орієнтується виключно на його яскравість, екзотичність, ціну, нехтуючи найголовнішим – безпечністю.
Виникає питання де краще та безпечніше придбати продукти харчування, в супермаркеті, ринку, новорічному ярмарку чи “стихійному ринку” ?
Отже, щоб новорічні свята принесли задоволення від “смаколиків” на що слід звернути увагу :
в супермаркеті, магазині : вибираючи продукти харчування, слід звернути увагу на зовнішній вигляд товару, наявність інформації про виробника, склад продукту, умови зберігання, дату виготовлення, перевірити термін придатності. Буває й так, що термін придатності на момент покупки ще не пройшов, але закінчується у найближчий день. У цьому випадку краще вибирати товар з деяким запасом терміну придатності. Це важливо у тих випадках, коли купуєте с продукти на декілька днів. Окрім терміну придатності слід звернути увагу на цілісність упаковки товару і якщо вона порушена, краще утриматися від покупки. При покупці імпортних продуктів зверніть увагу на наявність інформації на зрозумілій мові. Законодавство про харчові продукти забороняє реалізацію таких товарів без надання інформації на доступній для споживача мові. Нагадуємо, суб’єкти господарювання зобов’язані видати покупцю розрахунковий документ (чек).
продовольчому ринку, новорічному ярмарку – вибираючи молоко та молочні продукти, м’ясо, рибу, птицю та інші продукти тваринного походження, а також овочі та фрукти , в першу чергу необхідно звернути увагу (поцікавитись у продавця) чи наявний експертний висновок який підтверджує безпечність та якість харчового продукту виданий Лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
Крім цього, купуючи на ринках, новорічних ярмарках фасовані харчові продукти, необхідно на них звертати увагу, так як і магазинах, супермаркетах .
Як на свята так і повсякденно декому забажається поласувати “домашнім” та купити його у “бабусь” у невстановлених для цього місцях, — так звана “стихійна торгівля”, коли селяни реалізують м’ясо, молочну продукцію та іншу продукцію вироблену та вирощену у власній господі. Ні для кого не секрет, що значна частина так званих “селян-виробників” є звичайнісінькими перекупниками, які роками займаються такою діяльністю, мають з цього свій комерційний інтерес і зовсім не зацікавлені в безпечності та якості продукції, яка реалізується прямо з землі, на брудних ящиках та обрізках поліетилену, що не перешкоджає потраплянню хвороботворних мікроорганізмів із снігом, дощем та брудом. М’ясна та молочна продукція не проходить лабораторного контролю, отож є ризик купити м’ясо хворої чи загиблої тварини або молоко, що містить збудники туберкульозу, лейкозу, молочну продукцію яка може бути фальсифікована шляхом додавання сторонніх домішок: згущувачів для сметани, штучних ферментів для бринзи, господарського мила та соди.
Окремо слід звернути увагу про походження пластикових пляшок, у яких продають молоко, оскільки вони використовуються багаторазово без будь-якої попередньої обробки – можливі неприємності з вашим здоров’ям.
Отже, покупцям слід самим зробити вибір….
А тому, щоб свята залишили приємні спогади Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує:
- не купувати харчові продукти у невстановлених для торгівлі місцях;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості та безпечності – не купувати такі продукти;
- не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, у холодильнику зберігати їх окремо;
- готові страви, що зберігаються при кімнатній температурі, вживати після приготування протягом не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
при споживанні овочів, фруктів добре промити їх питною водою.