Про збільшення ризиків для здоров’я унаслідок вживання електронних сигарет та куріння кальянів під час пандемії COVID-19
Стрімку популярність, особливо серед молоді, набувають нові продукти альтернативного споживання нікотину, такі як айкоси, гло, вейпи, хіти, смоки, стіки та електронні сигарети, яку не може зупинити ані відсутність точних наукових даних про безпечність їх застосування, ані спростування міфів про те, що завдяки електронним сигаретам легко кинути курити.
Разом з тим за застереженням ВООЗ споживання тютюну та кальянів збільшує ризик розвитку COVID-19.
Які можливі зв’язки між вживанням тютюну та пандемією COVID19?
Вживання тютюну може збільшити ризик захворіти на хворобу COVID-19. Ранні дослідження вказують на те, що порівняно з тими, хто не палить, паління в анамнезі може суттєво збільшити ймовірність несприятливих наслідків для здоров’я пацієнтів з COVID-19, включаючи потрапляння до реанімації, що потребує штучної вентиляції легенів та тяжких наслідків для здоров’я.
Куріння, як відомо, є фактором ризику для багатьох інших респіраторних інфекцій, включаючи застуду, грип, пневмонію та туберкульоз. Куріння також пов’язане з посиленим розвитком гострого респіраторного дистрес-синдрому, що є ключовим ускладненням у важких випадках COVID-19, серед людей з важкими респіраторними інфекціями.
Будь-який вид куріння тютюну є шкідливим для систем організму, включаючи серцево-судинну та дихальну системи. COVID-19 в першу чергу завдає шкоди саме цим системам. Дані з Китаю, звідки походить COVID-19, свідчать про те, що люди, які страждають на серцево-судинні та респіраторні захворювання, спричинені вживанням тютюну, піддаються більшому ризику розвитку тяжких симптомів COVID-19.
Куріння кальянів, як правило відбувається в громадських місяцях при великому скупченні людей, тому збільшується ризик передачі захворювань.
Коронавірус може передаватися через одноразові мундштуки, які дають в кальянних барах. А також, через трубки й резервуари з водою, де можуть накопичуватися патогенні мікроорганізми. Навіть, якщо їх ретельно дезінфікуватимуть після кожного з гостей бару, курці кальяну поширюють мікроби серед тих, з ким розкурюють його. Особливо, коли люди видихають кальянний дим у повітря.
Слід зазначити , що ст.13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» зазначено про заборону куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у наведеному переліку громадських місць. Бережіть себе і своє здоров’я!