Будьте обережні, у курячому м’ясі можуть бути патогенні мікроорганізми
Повідомлення RASFF. У курячому м’ясі, що експортувалося з Польщі в Україну, виявили Salmonella enterica serovar Enteritidis!
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 09 лютого 2023 року № 2023.0198-fup, стосовно виявлення Salmonella enterica serovar Enteritidis, що експортувалося з Польщі (виробник: Drobiowo.PL Mariola Krysiak, Poland; постачальник: ФМР Logistyka Sp. z o.o, Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вулиця Надпільна, 261/101, м. Черкаси).
Довідково: Сальмонели є патогенними мікроорганізмами, які викликають гостре інфекційне захворювання – сальмонельоз. Він передається фекально-оральним шляхом, переважно через їжу. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури, гризуни, а також людина).
Слід зазначити що, відповідно до пункту 1 частини другої статті 20 Закону України ««Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку зобов’язаний забезпечувати дотримання вимог цього закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, 36020, тел. (0532) 60-66-47, e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua, тел. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини: (0532) 56-99-63.