Чим корисні груші і кому їх потрібно їсти
Постійна сонливість, втома та меланхолія, яка нас супроводжує восени, дуже зношує організм. А тим паче в умовах коронавірусної хвороби людина як ніколи потребує багато фруктози і глюкози, які наповнять організм енергією. Саме тут вам як ніколи згодяться груші.
Солодкі, соковиті і ніжні груші мають особливість — характерну зернисту м’якоть. Цим груша зобов’язана кам’янистим клітинам, або склереїдам, названим так за свою твердість. Склереїди підтримують і захищають м’які тканини плоду.
Стигла груша в холодильнику зберігається 3-4 дні. Якщо перетримати, то перестиглий плід змінить консистенцію і буде несмачним через оцтову і молочну кислоти, яких немає в стиглій.
5 фактів, які змусять вас щодня куштувати хоча б одну грушу.
- Багатий склад. Груша – це важливе джерело корисних для організму волокон і вітамінів: А, В1, В2, С і Е, фолієвої кислоти і ніацину. У м’якоті груші також міститься йод, цинк, мідь, залізо, фосфор і калій, а також є ще кальцій, сірка, магній і натрій.
Якщо грушу розрізати і її м’якоть матиме коричневий відтінок – це означає, що в ній багато заліза.
- Корисна для роботи мозку. Свіжа груша добре впливає на роботу мозку, підвищує його працездатність, тому її абсолютно можна вважати прекрасною альтернативою обідній чашці кави.
Денна норма груш для жінок – 3-4 плоди.
- Бореться з інфекціями. До складу груш входять вітаміни (особливо С) і ефірні масла, які допомагають боротися з грипом та кашлем, посилюючи захисні функції організму. Вони також полегшують стан, якщо людина вже застудилася. Тому обов’язково варто включити цей фрукт в свій раціон як до хвороби, так і під час неї.
До речі, корисні не тільки плоди груші, але і її сік. Тому для соковитого напою можна сміливо змішати трішки сік лимона і яблука.
- Спалює жири. Клітковина, яка міститься в грушах, не лише допоможе вивести з організму шлаки і токсини, а й дуже благотворно вплине на загальну роботу всього кишківника та його мікрофлору. Щоб нормалізувати травлення, у сезон бажано щотижня з’їдати не менше 2 кг груш. У 100 г ароматних груш міститься всього 45-49 ккал.
- Сприяє красивому вигляду. Завдяки своїм живильним і цілющим властивостям груша ефективна і в косметології. Її легко можна використовувати в якості масок для обличчя – вона освіжає обличчя та прибирає запалення. Приготувати її можна за таким рецептом: 1-2 рази на тиждень робіть маску з 2 ст. ложок грушевого пюре, 1 ч. ложечки меду і щіпки кориці. В осінній сезон не забувайте і про листочки грушевого дерева – якщо їх засушити, то отримаєте прекрасний запашний чай для зимових вечорів.
- Від втоми. Груші є чудовими природними ліками від запаморочення, втоми і порушення обміну речовин. Тому якщо ви відчуваєте, що перевтомились – відпочивайте і їжте груші.
А ще – пам’ятайте! Груші не придатні для заморожування. Їх можна сушити і в’ялити.
Не хворійте і насолоджуйтеся смачними грушами!