Догляд за кущами малини влітку
У кожного господаря в саду росте красуня – малина. У вирощуванні рослина не вибаглива та завжди порадує вас своїми смачними ягодами. Але, щоб постійно отримувати гарний врожай, необхідно правильно доглядати за кущами.
Обрізка влітку старих колючих гілок сприяє зміцненню молодих пагонів. Після проведення процедури ягоди легше зривати. Якщо залишати усі зелені пагони, буде порушуватися вентиляція рослин, промені сонця не зможуть пробитися крізь зарості. А отже, виникнуть сприятливі умови для розмноження грибків та шкідники. Також обрізка малини після плодоношення перешкоджає активізації патогенних мікроорганізмів, що викликають такі захворювання як мозаїка, антракноз, курчавість листя, борошниста роса. Плоди, що достигають на сонці, набувають солодкість.
Правильне формування кущів сприяє зростанню врожайності. Підрізати малину можна в будь-який сезон, за винятком зими, перший раз стебло рослини вкорочують при посадці в землю. Роботу завершують не пізніш як за місяць до настання морозів.
Навесні При культивуванні ягідного чагарнику потрібно дотримуватися правил агротехніки, які допомагають зберегти особливості сорту, прискорити розвиток пагонів. Ранньою весною, коли тільки розтанув сніг, все гілки виглядають однаково. Кращий час для обрізки визначають за станом нирок. Якщо вони набухають і пробують розкриватися, пора починати роботу. Верхівки пагонів укорочують на різну висоту, що дозволяє подовжити плодоношення.
Влітку Одноразової обрізки малини недостатньо, щоб збирати хороші врожаї ягід. На червень припадає проріджування пагонів. Як тільки настав липень, видаляють відмерлі гілки. У серпні нормують кількість молодих відростків.
Восени На термін обрізки впливає регіон зростання малини. Після збору ягід кущі атакують паразити. Комахи поселяються в старих гілках, тому засохлі пагони спалюють. Щоб був хороший урожай, потрібно вивчити, коли і як обрізати малину восени.
Інвентар, який використовується для обрізки малини, потрібно заздалегідь знезаражувати, інакше через окремі частини може передаватися інфекційна хвороба. Для знезараження інвентарю годиться спирт, гас, горілка, розчин марганцівки.
Після обрізки гілок раблями згрібають опале листя, сухі пагони.
Укорочення пагонів малини проводиться в жовтні, але не пізніше,ніж за місяць до настання холодів. Всім гарного урожаю малини. Їжте смачні яголи і не хворійте!