Ранні овочі: як насолодитися смаком та не отруїтися нітратами
З приходом весни на прилавках магазинів Полтавщини побільшало ранніх овочів і зелені. Всім хочеться скуштувати молоді огірки, помідори, кабачки і капусту. Часто споживачі замислюються – чи безпечні ці продукти і чи не буде харчового отруєння через їх вживання.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вчергове роз’яснюють жителям Полтавщини на що потрібно звертати увагу під час придбання ранніх овочів і зелені.
Спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області пояснюють: нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімічний елемент, який додають у грунт, аби овочі швидше росли. Це й азот, який овочі поглинають з будь-якого грунту.
А от пестициди – ті хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. Вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало всмоктувати. А от пестициди на поверхні овочів залишаються і їх потрібно ретельно змивати.
Головні правила вибору ранніх овочів:
- Знати, які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережним. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.
- Знати у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.
- У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки.
Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.
Важливо правильно обробляти свіжі овочі та зелень! Для цього потрібно продукти замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. Також знищує нітрати термічна обробка. Найкраще – варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони також нейтралізують шкідливі речовини.
Звертайте увагу і на зовнішній вигляд овочів:
- Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці.
- Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками.
- Свіжа капуста повинна бути легкою, але твердою, а її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та засохлими.
Пам*ятайте! Дітям, людям похилого віку і з хворим шлунком, вживати ранні овочі слід вживати дозовано.
Якщо у вас з’явилися такі симптоми як – нудота, блювота, головний біль, слабкість, біль у шлунку, одразу випивайте активоване вугілля та викликайте швидку, адже при отруєні важливі навіть не години, а хвилини!