Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби долучились до проведення безкоштовних тренінг – семінарів для операторів ринку Полтавщини щодо запровадження системи НАССР
9 грудня 2019 року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, в рамках централізованих заходів Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області, що розроблені та впроваджуються Полтавською обласною державною адміністрацією на 2017-2020 роки, на базі ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» долучилися до проведення безкоштовних тренінгів-семінарів для операторів ринку харчових продуктів на тему «Впровадження системи НАССР для бізнесу», які відбуватимуться ще 10 – 11 грудня 2019 року.
До участі у семінарах-тренінгах запрошені: власники, керівники, шеф-кухарі, адміністратори, працівники харчоблоків операторів ринку харчових продуктів − підприємства малого чи середнього бізнесу Полтави та області. Всього зареєстровано до участі більше 170 слухачів.
- Вимоги законодавства України щодо впровадження системи, основаної на принципах НАССР.
- Система НАССР як дієвий інструмент для випуску безпечної продукції.
- Загальні вимоги щодо організації робіт по впровадженню принципів НАССР на виробництві.
Ці та інші актуальні питання розкрила в своїй доповіді Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління.
Державний інспектор відмітила, що запорука безпечності продуктів харчування в запровадженні системи управління і контролю за всіма етапами виробництва: від отримання сировини, до випуску і реалізації готової продукції. Така ефективна управлінська концепція, затверджена всіма міжнародними організаціями контролю за харчовою продукцією, прийнята і в Україні – це НАССР. Система забезпечує захист виробничих процесів від будь-яких типів забруднення – мікробіологічного, хімічного, фізичного тощо.
Крім цього, Наталія Катеренчук наголосила , що система НАССР – дієвий інструмент, який дозволяє контролювати небезпечні чинники, і як результат – випуск небезпечної продукції. Вона гнучка та потребує індивідуального підходу, кожне підприємство має проаналізувати ризики, які характерні саме для цієї потужності та харчового продукту. Тож, незалежно від величини підприємства цю систему реально розробити та впровадити.
Впродовж заходу всі охочі мали змогу отримати вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили.