Профілактика отруєння грибами
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв. Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
Пам’ятайте! Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи призводить до смерті людини.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені, купуючи їх у магазині. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Прикро, що більшість людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль – також може статися отруєння.
Суворо треба дотримуватись правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Первинні ознаки отруєння: (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількість грибів, які людина з’їла. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Якщо з’явилася підозра на отруєння грибами, викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).
Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалими гриби і проведіть їм профілактичні заходи.
Забороняється вживати будь – які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Життя потерпілого залежить від своєчасного надання людині допомоги. Замисліться, чи варте таке сумнівне задоволення Вашого життя, життя Ваших близьких та дітей.