Рецепт куті з Хмельниччини внесли до енциклопедії гастроспадщини України
Особлива вечеря, яку влаштовують православні та греко-католики у переддень Різдва, 6 січня, має назву Надвечір’я, Свята вечеря, Багата кутя або Щедра кутя. На Святий вечір традиційно в домі збирається вся родина. Від ранку господині готують страви, які згодом займуть своє місце на святковому столі.
Обов’язковою стравою в цей день на столі повинна бути кутя. З неї заведено починати вечерю. Кутя настільки живильна і багата мікроелементами і вітамінами, що її можна сміливо використовувати як самостійну страву для щоденного раціону, і до того ж вона дуже смачна!
Рецепт куті на Хмельниччині занесений до списку страв гастрономічної спадщини України. Про це повідомляє Український центр культурних досліджень.
Рецепт приготування куті:
Пшениця товчена – 0,5 кілограму;
Вода – 3 літри;
Мак – 300 грамів;
Мед – 200 грамів;
Родзинки – 100 грамів;
Халва – 200 грамів;
Горіхи – 200 грамів ;
Цукати – 100 грамів;
Цукор – 100 грамів.
Спочатку потрібно зварити чищену пшеницю до готовності;
Прокип’ятити воду, додати до неї пшеницю, мед, цукор, халву, попередньо пропарені родзинки, також просмажені горіхи, потертий в макітрі мак;
Все потрібно ретельно перемішати, дати трішки настоятися. Перед подачею на стіл посипати кутю цукатами.
За цим рецептом приготуєте кутю чи за своїм улюбленим і перевіреним – вирішуйте самі!
Пам’ятайте! У ці дні кутя має символічне значення, головне її завдання – вшанування предків. Крім того, з кутею було пов’язано багато обрядів, наприклад, по ній передбачали наступний рік. Якщо кутя добре готується, розварилась, не підгоріла – наступний рік буде хорошим та успішним.
Тож, всім смачної куті! Проведіть сьогоднішній день у мирі і злагоді! Всім здоров’я і здійснення мрій!