Капровий жук – небезпечний карантиннний шкідник запасів
Він пошкоджує більше 100 видів насіння зернових, технічних, олійних, зернобобових, овочевих, лісових і квіткових культур. Шкодить личинка. Заселена продукція перетворюється в порошкоподібну масу з екскрементів, залишків корму і личинкових шкірок, стає непридатною для використання в їжу і на корм худобі. Олія, яка отримана з пошкодженого зерна, має підвищену кислотність і неприємний смак. Особливо сильно пошкоджується насіннєвий матеріал, оскільки личинки в першу чергу виїдають зародки.
Тіло капрового жука видовжено-овальної форми, завдовжки 1,6-3,2 мм, завширшки 0,9-17 мм. Самець менший за самку. Тіло жука покрите дрібними волосками. Плодючість 65-126 яєць, за рік дає 2-3 генерації. Жук не літає. Зимує личинка в харчовому субстраті. Личинки, які завершили живлення заповзають в приховані місця – тріщини на стінах і підлозі, пакувальний картон, шви на мішках та інші. Має високий ступінь пристосованості. При несприятливих умовах личинки впадають у діапаузу – перестають рухатись, харчуватися, дихати. В цей період шкідник стає стійким проти пестицидів та фумігантів. Може перебувати у діапаузі до двох років.
Капровий жук успішно розмножується за температури 36-40 ºС та не має конкурентів з боку інших складських шкідників. Розвивається шкідник в температурних межах 15 – 46 ºС. Вище 46 ºС температура несприятлива, личинки виходять з субстрату в пошуках прохолодних місць. Таке явище спостерігається при самонагріванні зернових мас. Так як майже усі складські приміщення в Україні в зимовий період отоплюються, то ці умови, в разі проникнення даного шкідника, будуть сприяти його розмноженню.
З метою виявлення капрового жука в складських приміщеннях державні фітосанітарні інспектори систематично проводять обстеження візуально та за допомогою харчових принад та феромонних пасток. Візуально оглядають стіни, підлогу, дахи, складське обладнання.
Для боротьби з капровим жуком застосовується ряд міроприємств та карантинних заходів, які проводяться в зерні, зернопродуктах, продукції і сировині, а також в складських та виробничих приміщеннях. До фізико-механічних заходів відносять очистку, охолодження, сушіння зерна при температурі +48…+55*С. Для хімічного знезаражения харчових продуктів застосовують фумігацію.
Увага! Не слід забувати, що фіміганти є високотоксичними і небезпечними для життя препаратами і можливе використання тільки тих препаратів, які занесені в «Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
Батьківщиною жука є Індія, де його вперше зареєстрували в 1894 р. З розвитком торговельних зв’язків шкідника завезено до Європи та Америки. В Україні капровий жук відсутній, але існує постійна загроза завезення його із зерном, зернопродуктами, іншими продуктами запасів і, також, з тарою, транспортними засобами, бандеролями, посилками з насінням різних культур на всіх стадіях свого розвитку.
Своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація первинних вогнищ цього особливо небезпечного шкідника є однією з важливих задач спеціалістів відділу фітосанітарних заходів на кордоні. Крім первинного інспектування імпортних вантажів, проводиться обстеження сховищ, де зберігалась або надходить імпортна рослинна продукція. У пунктах призначення державні фітосанітарні інспектори проводять ретельний огляд підкарантинної продукції, тари, транспортних засобів із країн, де розповсюджений капровий жук, перевіряють наявність фітосанітарного сертифіката на імпортну продукцію.
Trogoderma granarium Everts, є шкідливим організмом запасів. Його економічна значимість полягає не тільки в його здатності завдати серйозної шкоди, але і в тому, що країни, в яких даний шкідливий організм акліматизувався, стикаються з обмеженнями на експорт своєї продукції. Живі популяції можуть залишатися в неочищених контейнерах, на пакувальному матеріалі і в вантажних трюмах протягом тривалого періоду часу, заражаючи матеріал, який не є господарем. Капровий жук має дуже обмежену можливість розповсюджуватися без допомоги людини, так як він не вміє літати, тому міжнародне переміщення товарів-господарів виявляється єдиним способом поширення шкідливого організму і в наших руках попередити проникнення та розповсюдження даного шкідника на території нашої країни.