Корисні властивості редиски!
Редиска – один з перших овочів, що з’являється на ринку навесні. Він містить велику кількість корисних речовин, які необхідні організму людини, що є актуальним для профілактики весняного авітамінозу.
Цей овоч містить цілий комплекс важливих для здоров’я людини речовин, серед яких можна відзначити калій, кальцій, магній, залізо, йод, фосфор, природну клітковину.
Чим саме корисна редиска:
- Зміцнює імунну систему та допомагає боротися з вірусними захворюваннями. Овоч містить надзвичайно багато вітаміну C, який збільшує природні захисні сили. Окрім того, є в редисці особливі речовини фітонциди, тобто свого роду натуральні антибіотики.
- Зміцнює серцево-судинну систему. Висока концентрація калію в редисці сприяє зниженню артеріального тиску і допомагає поліпшити кровообіг. А ще вживання цього овочу сприяє синтезу колагену в організмі, регулює метаболізм та забезпечує організм необхідним білком, який захищає від атеросклерозу.
- Корисно впливає на здоров’я печінки, бо має детоксифікувальні властивості і виводить із крові токсини.
- Допомагає від інфекцій сечовивідних шляхів, має сечогінні властивості та натуральним чином збільшує вироблення сечі. Також він є потужним антибактеріальним засобом, який чудово бореться з інфекціями та захищає нирки.
- Стабілізує рівень цукру. У складі редису присутній природний інсулін, який сприяє нормальній роботі підшлункової залози.
- Сприяє схудненню. У 100 грамах продукту – всього 20 кілокалорій. Але при цьому він містить велику кількість поживних компонентів.
- Корисний для вагітних, містить багато фолієвої кислоти, яка є вкрай необхідною для правильного розвитку плоду, особливо в перші тижні вагітності, коли формується нервова трубка майбутньої дитини.
Кому не можна їсти редиску:
- при схильності до печії;
- при гастриті з підвищеним виробленням шлункового соку;
- при гострому панкреатиті і виразкової хвороби;
- при кишковому коліті;
- при захворюваннях щитовидної залози;
- при грудному вигодовуванні;
Дієтологи радять не вживати редиску кожен день, оскільки можна викликати дискомфорт в кишківнику.
Як вибрати та зберегти редиску!
При виборі редиски варто звертати увагу, щоб вона була гладка, тверда, без тріщин, також вона не повинна проминатися під пальцями. Чорні плями на редисці свідчать про те, що редиска вже не свіжа і починає гнити. Бадилля редиски має бути з соковитим зеленим листям. Перед вживанням редис можна замочувати на півгодини в солоній воді, це допомагає позбутися від шкідливих речовин.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області бажають всім міцного здоров’я! Їжте редиску і запасайтеся вітамінами!