Пам`ятка для населення «Профілактика ботулізму»
За оперативною інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку поточного року в країні почали реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення, пов’язані з вживанням рибної продукції (в’яленої та копченої риби). В поточному році на ботулізм в Україні захворіло 24 особи, з них 1 – з летальним випадком. 7 випадків захворювання на ботулізм пов`язане з вживанням рибних продуктів, які було виготовлені у побуті або невідомого походження. Один летальний випадок зареєстрований в Житомирській області (захворювання пов`язане з вживанням курячої тушонки, виготовленої в домашніх умовах).
В Полтавській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у м. Кременчук. Ймовірно всі випадки пов`язані з вживанням копченої риби, яка була придбана в осередку незаконної торгівлі.
Що таке ботулізм і як вберегтися від цієї хвороби?
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб.
Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.
Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.
Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Ботулізм характеризується високою смертністю, яка коливається в межах 37-100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди приносить успіх, тому основна увага повинна бути приділена питанням профілактики цього захворювання.
Профілактика ботулізму
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
- продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.