Впровадженню системи НАССР при виробництві харчових продуктів навчали освітян Козельщинського району
25.09.2020 р. в.о. начальника Козельщинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяв участь у нараді – семінарі з керівниками дошкільних навчальних закладів та закладів освіти, підпорядкованих відділу освіти, сім”ї, молоді і та спорту Козельщинської селищної ради.
Під час наради обговорили проблемні питання щодо впровадження системи НАССР при виробництві харчових продуктів. Роз’яснили деякі статті Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.
Нагадаємо, НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів.
Не достатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси таким чином, щоб їх описати і надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР.
Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати таким чином, щоб уникнути перехресного забруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують так, щоб забезпечити їх фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної інфраструктури. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення – комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.
За невпровадження на потужностях системи НАССР, на операторів ринку, згідно статті 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.
Того ж дня під час наради – семінару присутні детально розглянули постанову Головного державного санітарного лікаря України від 22.09.2020 р. №55 “Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв”язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19)”.
Також наголосили на дотриманні постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 р. №50 “Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв”язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19)”.