Трансжири і чому їх варто уникати
Трансжири – це різновид ненасичених жирів, від звичайних вони відрізняються структурою та властивостями. Невелика їх кількість міститься в натуральних продуктах харчування – молоці, різноманітних видах м’яса, масова частка яких не наносить суттєвої шкоди організму. Більш небезпечні трансжири промислового виробництва, які отримують шляхом гідрогенізації. Саме за рахунок цього методу зменшується вартість продукції та збільшується строк його зберігання. Найвідоміший представник гідрогенізації – маргарин, замінник вершкового масла.
Не дивлячись на те, що процес виробництва запатентований в 1902 році і використовується більше ста років, про шкоду таких продуктів почали казати не так давно. Першими на сполох забили дієтологи та поціновувачі здорового способу життя. Зокрема, часте вживання продуктів, в складі яких містяться трансжири, збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, порушує ліпідний обмін, сприяє утворенню холестеринових бляшок.
Згідно з дослідами найбільшу кількість трансжирів містять продукти фастфуду – гамбургери, нагетси, смажена картопля та інше. Нажаль полички супермаркетів також містять продукти з вмістом трансжирів (маргарин, спред, морозиво, випічка, чіпси, сухарі , попкорн, пісний майонез та майонезні соуси, напівфабрикати в паніровці, сири з пониженим вмістом холестерину, сухі суміші для виготовлення кремів та кондитерських виробів).
Важливо читати склад продукту, вміст трансжирів завжди вказують на етикетці. Як правило, трансжири позначають – як маргарин, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізована олія, рослинний жир, кулінарний жир. Якщо одне з перерахованих позначень стоїть спочатку складу, це може означати, що у продукті багато трансжирів. Іноді на етикетці вказують відсоток трансжирів у продукті.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.
Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.