Тренінг для виробників молока
4-5 вересня 2018 року Проект з безпечності молока SAFOSO за участі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області провів дводенні навчання для постачальників молока молокопереробних підприємств-партнерів у Полтавській області. Наймаштабніший тренінг об’єднав понад 80 учасників які навчалися кращим практикам утримання в контексті благополуччя тварин та здоров’я вимені, гігієни доїння, охолодження та зберігання молока, а також щодо нових підходів до інспектування для цілей державного контролю. Так, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Олексій Миколайович Натяглий представив основні зміни в системі державного контролю та ознайомив учасників тренінгу з новим переліком питань, що затверджений Наказом Мінагрополітики від 7 березня 2018 р №130, та буде застосовуватися під час інспектування господарств.
Ірина Висоцька, координатор Компоненту 3, у своєму виступі зауважила, що 16 серпня 2018 року на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України опублікований проект Наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» для публічного обговорення. Окрім вимог до виробництва, доїння та збору молока, вимог до доїльного обладнання та гігієни персоналу проект Наказу містить також критерії придатності сирого молока для введення в обіг та мінімальну періодичність їх контролю, як того вже вимагає чинне законодавство. Саме з цією метою Проект з безпечності молока ініціює Пілотний проект з запровадження програми контролю сирого молока (у пілотних областях Проекту: Вінницька, Миколаївська, Полтавська, Харківська). Так, в рамках Проекту здійснюється закупівля обладнання для залучених лабораторій, що дозволить здійснювати дослідження сирого молока відповідно до міжнародних стандартів, зокрема на основні критерії: кількість соматичних клітин (КСК), загальне бактеріальне обсіменіння (ЗБО), точка замерзання й відсутність інгібіторів. Проект розробляє ІТ-систему «Молочний Модуль» для автоматичного збору результатів досліджень, підрахунку середнього геометричного значення для ЗБО та КСК та у разі виявлення невідповідностей по критеріям повідомлятиме як виробника, так і компетентний орган, як і передбачено ст. 40 Закону України №2042-VIII від 18.05.2017.
Цілями Компоненту 3 Проекту з безпечності молока є залучення приватного сектору до системи контролю безпечності продуктів харчування. Про важливість співпраці молокопереробного підприєства з постачальниками молока у своєму виступі розповіла Захаренко Світлана Миколаївна, заступник директора по заготівлі сировини ПП “Білоцерківська агропромислова група”.
Як відповідати вимогам до ЗБО та КСК та як зменшити використання антибіотиківі на фермі, а отже ймовірності виявлення їх залишків у молоці розповідали залучені консультанти Проекту Тарас Байдюк та Валерій Лотоцький.
Наступного дня учасники прибули з навчальним візитом на ферму СТОВ «Скіф» (с. Більськ, Котелевський район, Полтавська область), з результатами виробництва якого ознайомили директор господарства Олексій Васильович Бовдир та головний ветеринарний лікар Олександр Григорович Кармазін.
Перш ніж розділитися на дві робочі групи, Олексій Миколайович Натяглий розповів як відбуватиметься інспектування на фермі. Після чого учасники працювали під наставництвом тренерів Проекту та фахівців господарства над чек-листами, оцінюючи критичні точки у процесах доїння та охолодження молока, миття та обслуговування обладнання, а також утримання й забезпечення здоров’я вимені та благополуччя в цілому з подальшою ротацією груп.
Проект з безпечності молока висловлює вдячність керівництву СТОВ «Скіф» за надану можливість ознайомитися на базі МТФ з кращими практиками виробництва молока та усім залученим фахівцям за бажання ділитися своїм досвідом.