Науково – практична конференція «Сучасне бджільництво Полтавщини»
Нещодавно відбулася науково-практична конференція «Сучасне бджільництво Полтавщини». Організаторами заходу виступили Міністерство аграрної політики та продовольства України, Полтавська обласна державна адміністрація, Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Громадська спілка «Обласне об’єднання «Полтавський пасічник», Громадська спілка «Полтавське товариство сільського господарства», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та ТОВ «Сингента». В роботі зібрання взяли участь пасічники, юридичні та фізичні особи-підприємці, що займаються бджільництвом, представники громадських, наукових організацій та освітніх закладів галузі бджільництва, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та гості з різних регіонів України.
Із вступним словом на конференції виступили Сергій Олександрович Фролов – директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА, Наталія Дмитрівна Сенчук – голова ГС «Обласне об’єднання «Полтавський пасічник».
Учасники науково-практичної конференції значну увагу приділили екологічному обґрунтуванню застосування пестицидів і факторам впливу на бджіл та бджільництво. Також йшлося про економічні аспекти, вплив бджіл на врожайність сільськогосподарських культур, зокрема соняшника, дотримання вимог відповідних Інструкцій під час обробітку рослин, профілактику і діагностику отруєння бджіл, вимоги до виробництва меду в Україні, основні паразитарні хвороби бджіл, підготовку аграріїв до весняно-польових робіт та співпрацю з бджолярами області.
Було докладно роз’яснено питання реєстрації пасік, вимоги до державного електронного реєстру, страхування у бджільництві.
Учасники конференції наголосили, що бджільництво може стати прибутковою галуззю, створити додаткові робочі місця лише за умов гармонізації дій і зусиль пасічників та агровиробників, приватного бізнесу й законодавчої бази, яка створювала б сприятливі умови для розвитку виробництва меду та супутніх продуктів.