Як підвищити якість і безпечність продукції в органічному та молочному секторах України і збільшити торговельний потенціал на внутрішньому та зовнішньому ринках продукції з вищою доданою вартістю – про це говорили під час вебінару у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області
11 – 12 червня відбувся вебінар щодо проміжних результатів пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока». Участь у ньому взяли – представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, обласні інспектори, директори лабораторій, виробники і переробники молока.
Захід проводився за підтримки Швейцарії у рамках швейцарсько – української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL Швейцарія) у партнерстві з SAFOSO AG (Швейцарія).
Відкрив вебінар – Ігор Кравченко – керівник Quality FOOD Trade Program. Він подякував присутнім за те, що пілотний проєкт «Програма контролю сирого молока» реалізується у Полтавській, Миколаївській, Вінницькій та Харківській областях та охоплює весь ланцюжок, починаю від відбору зразків, їх транспортування, дослідження та закінчуючи аналізом результатів досліджень. Адже споживачі повинні споживати якісне молоко. А виробники і переробники повинні контролювати якість молока.
За словами Віктора Шуткевича, заступника директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, посольство Швейцарії в Україні, робота Програми направлена на розвиток малих та середніх підприємств, на збільшення їх конкурентоспроможності та зростанні торгівлі з вищою доданою вартістю. І окреслив мету програми – підвищити якість та безпечність продукції в органічному та молочному секторах, створити можливості для бізнесу в обох секторах, зокрема, сприяти збільшенню рівня зайнятості та доходів, особливо у сільській місцевості. Так, в рамках Проекту здійснюється закупівля обладнання для залучених лабораторій, що дозволяє здійснювати дослідження сирого молока відповідно до міжнародних стандартів.
Сергій Глущенко, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України наголосив, що молочна галузь в пріоритеті міністерства з точки зору продовольчої безпеки та доступності безпечних харчових продуктів. І додав – у міністерстві і надалі сприятимуть розвитку органічного та молочного секторів.
Ольга Шевченко, в.о. голови Держпродспоживслужби України зазначила – що питання контролю якості сирого молока на сьогодні є надзвичайно актуальним для України. Тому завдання на сьогодні – не лише напрацювати, але і запровадити ефективний контроль на всіх етапах харчового ланцюга. Адже є нарікання на якість молочної продукції, процесу виробництва, переробки та реалізації молока.
Активно долучитися до аналізу підсумків впровадження пілотного проєкту з впровадження програми контролю сирого молока і фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області .
Так, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Олексій Натяглий під час виступу зазначив – для виконання програми контролю сирого молока було обрано модель при якій відбір зразків, їх транспортування та дослідження «лягали на плечі» Пирятинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, яку було оснащено всіма необхідними розхідними матеріалами (середовища РСА для визначення загального бактеріального забруднення, пластини для визначення соматичних клітин, редукційні тести з діамантовим чорним (БРТ) для виявлення залишків інгібіторів у молоці та молочних продуктах, реагенти для визначення точки замерзання).
З метою залучення операторів ринку представниками Головного управління та Пирятинської МРДЛ було проведено зустрічі з керівництвом ТОВ «Пирятинський сир завод» та ТОВ «Оржицький молокозавод». Попередньо також були направлені інформаційні листи операторам ринку молочної галузі. За результатами таких дій вдалося залучити до Програми 18 операторів ринку. З метою інформування операторів ринку та популяризації проєкту також залучено асоціацію «Полтавамолоко», генеральний директор якої – Сергій Зінченко взяв участь у вебінарі.
У рамках Проекту з початку його функціонування проведено: 1019 досліджень сирого молока, з яких: на загальне бактеріальне забруднення 374, кількість соматичних клітин 305, наявність інгібіторів 216, точка замерзання 124.
Основними проблемами невеликої кількості операторів ринку залучених до Програми є неготовність підприємств до самоудосконалення та виготовлення молочної сировини високої якості, а також територіальне розміщення Пирятинської МРДЛ.
Олексій Натяглий озвучив і пропозиції – на рівні департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації створити комісію з вивчення реального стану виробництва молочної сировини в області або ж в рамках роботи комісії з визначення спеціальної зони з виробництва сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування, провести виїзди в кожне господарство для його оцінки та сумісно з суб’єктом господарювання розробити рекомендації щодо приведення у відповідність з законодавчими вимогами, вказавши конкретні проміжні строки та заходи.
Це дасть можливість:
– суб’єкту господарювання оцінити в тому числі і економічну складову, доцільність подальшої своєї діяльності щодо виробництва молочної сировини та розподілити ресурси для приведення господарства у відповідність;
– департаменту АПР ОДА мати вхідні дані для стратегічного планування розвитку галузі в області, для створення чи вдосконалення регіональних програм підтримки виробників молочної сировини, прогнозування ринків збуту, прорахування доцільності відкриття в області підприємств по виробництву, продукції з доданою вартістю, враховуючи логістичні аспекти та обсяги сировини, залучення інвестицій;
– територіальному органу ДПСС та лабораторіям мати вхідні дані для планування заходів державного контролю, надання допомоги суб’єкту господарювання у складанні графіків відбору зразків молока, розробку оптимальних маршрутів для доставки зразків, доцільність оснащення лабораторій в районах області для проведення цих досліджень.
Що ж до розміщення лабораторії, то ідеальним вирішенням проблеми було б залучення до проекту ще 3-х лабораторій розміщених по всій території області, які б при обраній нами моделі функціонування, вирішили проблему з транспортуванням зразків та змогли б залучити якомога більше операторів ринку для участі у проекті.
До відома операторів молочної галузі:нагадуємо, що згідно «Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів», затверджених наказом Міністерства та аграрної політики України №118 від 12.03.2019, на даний час оператори ринку повинні забезпечувати відповідність молока вимогам чинного законодавства України та таким критеріям:
- кількість мікроорганізмів за 30 °C ≤ 500 000 колонієутворюючих одиниць/мл;
- кількість соматичних клітин ≤ 500 000 клітин/мл;
- точка замерзання не вище ніж мінус 0,52 °C
Але, у відповідності з перехідним періодом критерії змінюватимуться, а саме з 01 січня 2021 року становитимуть:
- кількість мікроорганізмів за 30 °C ≤ 300 000 колонієутворюючих одиниць/мл;
- кількість соматичних клітин ≤ 400 000 клітин/мл;
- точка замерзання не вище ніж мінус 0,52 °C
З 1 січня 2022 року:
- кількість мікроорганізмів за 30 °C ≤ 100 000 колонієутворюючих одиниць/мл;
- кількість соматичних клітин ≤ 400 000 клітин/мл;
- точка замерзання не вище ніж мінус 0,52 °C
Пропозиції, які були висловлені під час вебінару, будуть опрацьовані і по можливості втілені на практиці.