У Машівському районі обговорили особливості впровадження системи НАССР у дитячих садках і школах
Введення системи НАССР у дитячих садках, дошкільних закладах і школах є обов`язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію, як керівництву так і споживачам, у дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в садках і школах. Тому, згідно законодавчим вимогам, система управління безпечністю повинна впроваджуватись обов`язково.
Тож, протягом двох днів – 26.01.2021 р. і 28.01.2021 р. – у режимі онлайн спеціалісти Машівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області навчали директорів шкіл, дитячих садочків, кухарів та медсестер закладів освіти двох територіальних громад – Михайлівської та Машівської особливостям впровадження системи НАССР . Зокрема, обговорили:
- Особливості організації системи НАССР у закладах освіти.
- Щодо впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого Наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205.
- Дотримання протиепідемічних заходів у закладах освіти та закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
На семінарі наголосили – система НАССР для їдальні задача не з легких, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно обдумати всі технологічні процеси до дрібниць. Будь – які недоопрацювання у питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння споживачів. Тому, ретельний контроль повинен відбуватись на етапах:
- Зберігання продуктів, які швидко псуються;
- Дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм в приміщені;
- Дотримання технології приготування їжі.
У їдальнях весь технологічний ланцюг (всі технологічні процеси) повинні виконуватися в одному місці. А саме: прийом сировини від постачальників , її зберігання , обробка продуктів, приготування страв, подання і споживання, повинні бути об’єднанні в одному просторі.
Дотримання основних принципів НАССР у навчальних закладах – наголосила Алла Міщенко, начальник Машівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області призведе до цілого ряду позитивних моментів – до споживача на стіл не потрапить неякісний продукт, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировину перед тим, як потрапити до їдальні.
Крім того, відбуватиметься чіткий контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв).
Не буде перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).
Після завершення семінару спеціалісти Управління відповіли на численні запитання слухачів.