Рак картоплі – небезпечне захворювання
Небезпечні шкідливі організми, які підлягають регулюванню, включені до «Переліку регульованих шкідливих організмів», ознайомитися з яким можна за посиланням
Одним із найнебезпечніших захворювань картоплі є рак, збудником якого є гриб Synchytrium endobioticum (Schibersky) Percival.
Захворювання включене до списку А-2: Карантинні організми, обмежено поширені в Україні, згідно наказу від 29.11.2006 № 716 «Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів» з внесеними змінами та доповненнями від 04.08.2010 та 16.07.2019). З культурних рослин пошкоджує лише картоплю.
Хвороба вперше зареєстрована в Австро-Угорщині у 1888 р. До Європи гриб потрапив із Південної Америки (Перу). Збудник зустрічається локально майже у всіх країнах-членах ЄОЗР. В Україні рак картоплі в перше виявлено в Хмельницької області.
Розповсюдження раку картоплі в природних умовах дуже повільне. Найчастіше переноситься із зараженими бульбами або бульбами стійких сортів, що мають на своїй поверхні часточки зараженого ґрунту та з іншим рослинним матеріалом (цибулинами, коренеплодами, саджанцями та розсадою), вирощеним на зараженій ділянці. Дощові потоки та потоки талих вод, що проходять через старі вогнища, розносять збудника на значні відстані. Паразит може розселятися птахами, а також сільськогосподарським інвентарем, тарою, гноєм, відходами заводів, що переробляють інфіковану картоплю тощо.
Найхарактерніша ознака захворювання – утворення наростів на бульбах, столонах, кореневій шийці, рідше (при сильному ураженні) – на стеблах, листках і квітках. На стеблах вони формуються у пазухах листків та при основі стебла, а на листках з’являються на черешках. Листки потовщуються та деформуються. На квітках спостерігається цілковита деформація тичинок, а згодом і всієї квітки.
Корені картоплі ніколи не уражуються. За зовнішнім виглядом нарости нагадують квіти цвітної капусти. Розмір наростів може бути різноманітним – від маленької горошини до розміру бульби і більшим. Нарости, що утворюються в землі, мають білий або жовтуватий колір, а на надземних частинах рослин зелений, до закінчення вегетації вони темніють і загнивають. Нарости на столонах можуть мати також зелене забарвлення внаслідок синтезу хлорофілу. При ураженні кореневої шийки нарости помітні на поверхні ґрунту.
Найбільш сприятливі умови для розвитку збудника раку картоплі – середньомісячна температура ґрунту від +18 С до +21 С і збільшена кількість опадів, так як збудник відноситься до вологолюбивих організмів.
Заходи по запобіганню подальшого поширення раку картоплі – це здійснення державного контролю за дотриманням законодавства з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезені, перевезенні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні картоплі.
Основними фітоснітарними заходами є:
– заборона ввезення насіннєвого матеріалу картоплі, товарних партій картоплі і ґрунту із заражених районів країни, де зареєстровано рак картоплі;
– при ввезенні імпортних партій картоплі проводиться інспектування з обов’язковим відбиранням зразків для фітосанітарної експертизи.;
– для вчасного виявлення хвороби проводяться обстеження насаджень картоплі з обов’язковим відбором зразків грунту;
– впровадження особливого карантинного режиму у вогнищах.
Локалізація та ліквідація раку картоплі здійснюється, передусім, агротехнічними заходами, які можуть включати:
- використання здорового садивного чи сортового матеріалу картоплі;
- вирощування сортів картоплі, стійких до патотипу S. endobioticum, який виявлено на зараженій земельній ділянці (полі)
- здійснення не рідше ніж один раз на п’ять років сортозаміни на відповідній земельній ділянці (полі) сортами картоплі, стійкими до S. endobioticum
- промивання бульб перед висаджуванням слаболужним розчином у випадку вирощування на присадибних земельних ділянках та земельних ділянках (полях);
- дотримання сівозміни (вирощування зернових, зернобобових, технічних та інших культур за винятком пасльонових);
- недопущення залуження земельних ділянок (полів) та вирощування багаторічних трав, що консервують вогнища хвороби;
- внесення органічних добрив.
Нині у багатьох країнах, у тому числі й в Україні, щодо раку картоплі діють жорсткі карантинні заходи на державному рівні, які дозволяють стримувати розповсюдження захворювання. На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України висвітлений Проєкт наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України “Про затвердження інструкцій з виявлення, локалізації та ліквідації деяких регульованих шкідливих організмів».
З Проєктом Інструкції з виявлення, локалізації та ліквідації раку картоплі можна ознайомитися за посиланням