Підготовка складських приміщень до зими
У переддень настання холодів сільгоспвиробники замислюються над тим, як підготувати свій склад до зими, щоб зберегти там зібраний урожай.
Розберемося, які ж ризики можуть спіткати ваш урожай, якщо знехтувати елементарними правилами зберігання зернових культур.
Основними проблемами або перешкодами в зберіганні зернових культур на складі є комахи-шкідники. Незважаючи на низькі температури за межами складу, багато шкідників примудряються залізти в приміщення до того як на вулиці значно похолодає. Поки там відсутні продукти для їх існування, вони забиваються в міжстінні щілини, готуючись до зими. Але коли склад заповнюється зерном, а комахи не «пішли в сплячку» зібраний урожай ризикує бути з’їденим або, зіпсованим.
Для того, щоб позбутися цієї проблеми рекомендується використовувати спеціальні фумігаційні засоби.
Найбільш поширеними з них є препарати з вмістом фосфіда алюмінія, які мають форму невеликих таблеток і при взаємодії з повітрям виділяють газ – фосфін, який є отруйним для всіх комах. Цей газ так само небезпечний і для людини, тому при фумігації складу необхідно використовувати протигаз.
Оскільки, як вже було сказано, такі препарати є токсичними тому, важливо дотримуватися технології їх застосування. Дані препарати використовують лише в щільно закритих приміщеннях або під поліетиленовою плівкою. Їх ефективність не змінюється залежно від того яким чином зберігається зерно: насипом або в мішках.
У першому випадку препарат просто розмішуються із зерном: норма застосування на 1 тону становить приблизно 9 таблеток. У другому випадку препарат розкладають рівномірно по піддону або за площею, яка призначена для фумігації: норма витрати від 3 до 9 таблеток. Загибель шкідників при нормальних температурних умовах настає через 3-5 днів.
Існує ще один варіант фумігації складу. Тут застосовуються препарати з діючою речовиною альфа – циперметрин. У цьому випадку обприскується не зерно і не мішки, в яких воно зберігається, а стіни складського приміщення, це дозволяє позбутися від комах шкідників, які ховаються в міжстінних щілинах. Норми витрати препаратів з вмістом даного діючої речовини наведені в таблиці.
Шкідник | Об’єкт, що обробляється | Норма витрат | Спосіб застосування |
Шкідники запасів | Незавантажені склади | 0,4 мл/м2 | Обприскування стін. Витрата робочої рідини 50 мл/1 м2. Люди допускаються до роботи через добу |
Шкідники запасів | Територія зернопереробних підприємств і території зерносховищ | 0,8 мл/м2 | Обприскування стін. Витрата робочої рідини 200 мл/1 м2 |
Шкідники запасів, окрім кліщів | Зерно продовольче | 16 мл/т | Обприскування зерна. Витрата робочої рідини 500 мл на 1 тону. У таких випадках зерно має використовуватися тільки в промислових цілях |
Роботу по фумігації складів та інших подібних приміщень повинні виконувати тільки працівники спеціалізованих організацій з високою кваліфікацією, обладнанням і достатніми навиками. Адже мова йде про обробку продуктів харчування. Саме тому результат роботи неспеціалістів може виявитися занадто небезпечним.