19 серпня – День пасічника!
На Спаса християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучний Спас. За традицією в церквах освячують яблука й мед, адже серпень – це пора викачування меду із вуликів. Також пасічники освячують вулики перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.
Мед унікальний тим, що може зберігатись десятками років та не втрачати своїх корисних властивостей. Та не було б меду, коли б не було бджіл і пасічників, для яких це не тільки робота, а й спосіб життя.
У давнину майже в кожній українській садибі були вулики, а вміння пасічникувати було таким же звичним, як і приготування їжі.
Бджола належить до «чистих», божих істот і дуже шанована серед українців як символ мудрості, працелюбності та ощадливості.
До появи цукру мед був єдиним солодким продуктом для людини. З нього виготовляли традиційну медовуху, а також питний мед.
Колектив Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області щиро вітає всіх пасічників Полтавщини з професійним святом, дякує Вам за Вашу важку працю, адже, завдяки Вашій роботі й любові до бджіл ми щорічно маємо гарний врожай і смачний мед на столі.
Бажаємо Вам гарного врожаю і не кусючих бджіл! Нехай здійснюються Ваші мрії і надії, а на столі завжди буде мед, як символ благополуччя і здоров’я!!!