У приватному секторі Сумської області виявлено грип птиці серед курей
Грип птиці – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці. Свійська птиця дуже вразливу до вірусу.
Пташиний грип небезпечний для людей своїми ускладненнями: запаленням легень, ішемічною хворобою серця, порушеннями мозкового кровообігу тощо. Захворювання пташиним грипом може закінчитися смертю хворого в разі відсутності своєчасної медичної допомоги.
Основні шляхи занесення пташиного грипу – перелітна птиця, яка здатна заносити вірус з країн неблагополучних по даній хворобі.
В області птахівничі підприємства промислового типу працюють в режимі «закритого виробництва», чого не можна констатувати про приватні ферми, де не виконуються в повному обсязі ветеринарно-санітарні вимоги та правила і тому вони можуть бути місцем, де можливий контакт диких, синантропних та свійських птахів.
Шляхи розповсюдження інфекції
- Хворі птахи
- Люди – через взуття, одяг.
- Обладнання та матеріали, транспорт
- Гризуни, комахи, безпритульні тварини
- Вода, інфіковані корми, мішки, тара для яєць тощо.
- Трупи інфікованих тварин
- Водоплавні птахи (гуси, качки).
Для профілактики та недопущення занесення захворювання птиці власникам необхідно:
– здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
– здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
– інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
– на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
– дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці);
– утримувати різні види птиці окремо;
– виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
– не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
– зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;
– проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
– забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
– періодично проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, де утримується птиця;
– проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
– дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
!!! Що важливо знати про пташиний грип– читайте.