Ранні овочі, що більше користі чи шкоди
На ринку вже вдосталь свіжої молодої городини – редиска, капуста, огірки, помідори. Відмовити собі у задоволенні похрумтіти свіженьким, ой як складно! Однак слід бути обережними – процес дозрівання ранніх овочів зазвичай прискорюють нітратними добривами. А надлишок нітратів в організмі людини може спричинити отруєння. Це не причина відмовлятися від перших весняних овочів, однак слід уважно ставитися до того, що ви купуєте до столу.
Перш за все, купуючи продукцію, перевірте у продавця експертний висновок, у якому має бути вказана кількість нітратів у продукції. Обов’язково дивіться на дату, коли цей висновок зроблений: якщо документу більше тижня, він уже неактуальний. Якщо продавець запевняє вас, що його продукція не містить нітратів, не вірте. Будь-які ранні овочі або фрукти містять речовини з нітратами. Просто їхній вміст може бути нижчий або вищий за допустиму норму.
Цієї весни були випадки, коли показники перевищували контрольні межі в огірках, редисці, молодій картоплі, томатах, кабачках.
Визначити на око або на смак, чи містить продукт нітрати, неможливо.
Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними “гинуть” і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.
Найпростіший і найбільш надійний спосіб зменшити кількість шкідливих речовин – змити їх водою. Для цього слід ретельно промити овочі перед вживанням, змінивши воду декілька разів. Для кращого ефекту можна зняти листя, що покриває качани: видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців, а також розрізати овочі навпіл, перш ніж їх мити. Тоді вміст нітратів зменшується в 3-4 рази.
Слід зазначити, якщо в овочах надмірна кількість нітратів – такі продукти не зберігаються, а починають гнити на другий-третій день. Це вже може бути ознакою високого вмісту шкідливих речовин. Але не стовідсотково: швидке псування продуктів може бути спричинене і неправильною обробкою, недотриманням умов зберігання тощо.
Чим небезпечні “нітратні” овочі для людини? Якщо в організм потрапляє велика кількість нітратів, починається порушення обміну речовин – недостатнє забезпечення киснем клітин і тканин. Нітрати, розкладаючись в організмі, вступають у взаємодію з гемоглобіном, який переносить кисень організмом. Таким чином, нітратовмісні речовини зв’язують кисень і не дозволяють гемоглобіну повноцінно працювати. Це може мати такі наслідки, як слабкість, сонливість, запаморочення, розлад шлунку, інтоксикація печінки. В організмі внаслідок таких процесів формуються недоокислені продукти – вони небезпечні тим, що в перспективі можуть спричинити онкозахворювання. Особливо шкідливими нітрати можуть бути для малих дітей і людей літнього віку.
У випадку придбання неякісних продуктів у продавця, який не мав експертного висновку про якість товару, відповідальність за своє здоров’я несе сам покупець. Тому радимо купувати овочі та й інші харчі на спеціалізованих ринках, де діють лабораторії, які контролюють якість товару. Це вбереже вас і вашу сім’ю від отруєння. Не купуйте на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.