Законопроєкт про боротьбу з фальсифікатом посилить відповідальність за «харчове шахрайство»
Ініційований Мінекономіки законопроєкт № 6248 щодо боротьби з фальсифікацією харчових продуктів успішно пройшов Комітет ВРУ з питань екологічної політики та природокористування. Наразі законопроєкт очікує на розгляд профільного парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики.
Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів» пропонує зміни до 4 законів, які в цілому забезпечують удосконалення державне регулювання питань виробництва та введення в обіг харчових продуктів, державного контролю та надання споживачам інформації про харчові продукти.
Проєктом, зокрема, передбачається запровадження нових визначень, наприклад, «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчовий продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту». Впорядкування сфери маркування і реалізації харчових продуктів дозволить запобігти недобросовісній конкуренції та стимулюватимуть виробників підвищувати якість продукції.
Крім того, вперше пропонується запровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами на прикладі кращих практик європейського досвіду. Це дасть можливість споживачу бути вчасно поінформованим про результати державного контролю (нагляду) та робити свідомий вибір щодо отримання послуг.
Серед інших важливих змін:
- зменшення регуляторного навантаження на органи сертифікації органічної продукції;
- реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо;
- посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;
- посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства та ін.
Законопроєкт розроблено з урахуванням досвіду кращих світових практик у сфері гарантування безпечності харчових продуктів. Реалізація проєкту сприятиме гармонізації національного законодавства з європейським. Джерело – сайт Мінекономіки.