Плодова гниль – поширене грибкове захворювання
Monilinia fructicola – це вид грибів, який є збудником плодової гнилі кісточкових. Належить до списку А1, карантинних організмів, відсутніх в Україні. Захворювання викликає скидання цвіту, загибель гілок та плодову гниль. Збудник уражує плодові дерева. В першу чергу кісточкові культури роду Prunus: сливу, вишню, персик, нектарин, абрикос, мигдаль, черешню. У меншій мірі яблуні і груші. Monilinia fructicola, продукуючи спори, демонструє найбільшу шкодочинність у вологі сезони.
Тривалість вологих періодів, необхідних для інфікування, залежить від показників температури. M. fructicola часто залишається неактивною до самого дозрівання плодів. Гниль може поширюватися вже після збору врожаю, в цьому випадку інфіковані зрілі плоди загнивають за кілька днів в теплих умовах. Заражений цвіт в’яне і покривається сіруватою цвіллю. Пелюстки можуть здаватися світло-коричневого кольору, нібито просоченими водою. За такого цвіту не утворюються плоди. Квітки, що опали, можуть налипати на гілки та стовбур, створюючи джерело спор, які спровокують поширення хвороби. На персиках і абрикосах інфекція здатна поширюватися на гілочки, спричиняючи бурі овальні нарости, які можуть їх оперезати і викликати загибель. На плодах гниль проявляється як невеликі круглі коричневі плями, які швидко збільшуються в розмірах, викликаючи загнивання всього плоду.
Насіннєвим культурам плодова гниль шкодить якнайбільше. Вона є дуже небезпечною, оскільки грибкові спори, що викликають захворювання, не гинуть навіть при найлютіших морозах.
Профілактична обробка насіннєвих культур проводиться за місяць до періоду, коли збирається урожай. Серед препаратів ефективним вважається Фітоспорін-М, або розчин звичайного йоду. Препарат розводиться із розрахунку 10 мілілітрів речовини на 10 літрів води. Обприскування повторюється через 3 дні.
Опале листя заражених рослин потрібно збирати і спалювати. Пошкоджені пагони і гілочки видаляються. Дерева потрібно своєчасно обрізати, не допускати появу шкідників та симптомів інших захворювань.
Плодову гниль може спровокувати парша. Щоб захистити дерева від неї, груші та яблуні обприскують 3% розчином бордоської рідини (на 10 літрів води можна розвести 300 грамів мідного купоросу та 450 грамів негашеного вапна. Обробка проводиться тоді, коли розпускаються бруньки. Друге обприскування здійснюється в той період, коли дерева вже відцвіли. Для цього слід використовувати 1% розчин бордоської рідини або фунгіциди. Третє обприскування припадає на 15–20 день після цвітіння (використовувати хлор окис міді із розрахунку 40 грамів на 10 літрів води, також можна застосувати 1% розчин бордоської рідини).
Зберігати можна тільки здорові плоди – таким чином, хвороба не буде розповсюджуватися.
Садівникам варто пам’ятати, що плодовій гнилі легше запобігти профілактичними засобами, ніж потім лікувати рослини.
Бажаємо здоров’я вашому саду!