Вирішили почастувати рідних в’яленою чи копченою рибкою власного виробництва? Купуєте домашню консервацію на ринку? Не забувайте, що з цими продуктами бонусом ви можете придбати ботулізм
З початком літа відкривається сезон не лише рибаловлі і відпусток, але й харчових отруєнь. Один із їхніх різновидів — хвороба ботулізму.
Улюблена пора цієї підступної хвороби – літо-осінь – час, коли господині активно консервують продукти. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні можуть стати причиною захворювання. А ще небезпечні до споживання копченості, в’ялена та сушена риба, особливо, коли приготували їх у домашніх умовах з порушенням гігієни, також, продукція, упакована під вакуумом.
Ботулізм – хвороба “брудних рук”. Бактерія живе скрізь. Ґрунт, вода, кишківник тварин, риб і навіть людей – улюблені місця скупчення інфекції. Тепле і вологе середовище провокує посилене зростання кількості бактерій, які викликають найпотужнішу інтоксикацію організму.
Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до найгірших наслідків.
Водночас, її у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил:
– не купувати харчові продукти у невстановлених для торгівлі місцях (з рук, з афальту, із землі, тощо);
– не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх та інших невідомих умовах;-не готуйте самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
-відмовтесь від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та свіжої риби;
-дотримуйтеся чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовуйте зіпсовані овочі та фрукти;
-знищуйте здуті банки;
-риба, м’ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, та мають відповідні відбитки позначок придатності, та товарно-транспортні накладні документи, що свідчать про законність їх придбання Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача;
– придбавати харчові продукти у операторів ринку, які мають відповідні експлуатаційні дозволи у сфері своєї діяльності чи/або пройшли державну реєстрацію;
– уважно вивчати інформацію про харчовий продукт, маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості та безпечності – не купувати такі продукти.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
При найменшій підозрі на ботулізм слід негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Головна небезпека полягає в тому, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Найчастіше збудник ботулізму перебуває в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечнішим є вживання ікри та м’яса біля ребер.
Ризики виникнення ботулізму у нас, на жаль, в області сьогодні є, оскільки продовжується стихійна торгівля харчовими продуктами, у тому числі в’яленою і копченою рибою сумнівного походження, домашніми м’ясними, грибними та овочевими консервами та м’ясними копченостями.
Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною та несуть певну шкоду її здоров’ю:
- продукти харчування, що реалізуються в таких умовах, не проходять лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, чим споживач позбавлений свого права щодо інформації про склад харчового продукту не упаковані належним чином;
- неможливо перевірити чи проконтролювати їх безпечність, визначити терміни реалізації;
- продавці стихійних ринків не проходять обов’язкового профілактичного медичного огляду, а отже можуть хворіти або бути носіями шлунково-кишкових, вірусних та інших інфекційних захворювань;
- ви придбаєте продукти, на яких осідає бруд, з-під ніг перехожих та від проїзджаючих машин;
- претензії пред’явити нікому, тому що людина, яка торгує, сьогодні може бути на ринку, а завтра вже ні. Винним буде лише той, хто придбав небезпечні продукти на стихійних ринках, спокусившись на ціну чи привабливий вигляд товару, як здається на перший погляд.
Відтак Держпродспоживслужба радить уважніше ставитися до вибору продуктів харчування, не їсти в’ялену рибку в спеку та закликає не купувати продукти сумнівної якості на ринках в літній період.
Бережіть себе!