До уваги операторів ресторанного бізнесу!
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області акцентує увагу операторів ринку харчових продуктів щодо вимог харчового законодавства.
На сьогодні харчове законодавство ґрунтується на двох базових законах – «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
З 20 вересня 2019 року закінчується перехідний період для операторів ринку харчових продуктів (малих потужностей) щодо обов’язковості застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (системи НАССР). Система НАССР є науково обґрунтованим підходом, що дозволяє забезпечувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних чинників. Вона діє в усіх країнах Європейського Союзу, Сполучених Штатах Америки, Канаді, Японії та ряду інших країн.
Значна частина закладів громадського харчування відносяться саме до малих потужностей, тож іще мають певний час для запровадження системи НАССР.
В 2019 році Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розпочинає проведення аудитів щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
При проведенні аудитів перевірятиметься чи всі необхідні для випуску безпечної продукції заходи впроваджено на постійній основі та чи є вони ефективними. Деякі оператори ринку хибно думають, що система НАССР – це пакет документів, які можна придбати і таким чином закрити питання щодо дотримання вимог законодавства. Наголошуємо, що перевірятимуть саме впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, а не лише ведення документації. Нове законодавство не обмежує виробників. Оператор ринку сам знає, як краще організувати процес виробництва, виходячи з його інфраструктури, ресурсів, сировинної бази тощо. Знає свої сильні сторони й недоліки, які потрібно усунути. Тож головне, щоб він досяг кінцевої мети – випуск безпечної продукції. Пріоритет харчового законодавства — здоров’я людей, їх захист від небезпечної продукції.
Невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
В 2019 році на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області буде проведено ряд семінарів-навчань щодо системи безпечності харчових продуктів.
Додаток: відеоматеріали щодо запровадження системи НАССР в закладах громадського харчування