Обрізка плодових дерев навесні: поради для початківців
Обрізка плодових дерев – найнеобхідніший спосіб для формування крони, росту і плодоношення. У комплексі догляду за садовими деревами вона має не менш важливе значення, ніж внесення добрив, полив, аерація, мульчування чи обробка від шкідників і хвороб. Обрізка крони зберігає здоров’я та сприяє довголіттю дерева, вона однаково необхідна як молодим, так і старим деревам. Однак процедуру цю необхідно проводити максимально обережно, щоб не привести до ослаблення дерева або повної його загибелі.
Для чого обрізають дерева:
- формування міцного і здорового скелету дерева;
- контроль росту дерева формуванням крони;
- збільшення розміру плодів, поліпшення їхнього зовнішнього вигляду;
- покращення загального стану дерева;
- кращий доступ до сонячних променів і повітря всіх гілок та плодів, що підвищує імунітет та рятує дерево від хвороб і шкідників;
- зменшення кількості шкідників і хвороб.
Якщо провести обрізання надто рано, морози можуть знищити дерево, а якщо затягнути процес – сік рослини буде витікати дуже довго. Ідеальний день для весняної обрізки – слабоморозний, ясний з мінімальною температурою мінус 5°C. Як правило таку процедуру рекомендується проводити в другій половині березня або на початку квітня. Обрізку і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, тому що обрізка в більш пізні терміни послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках.
Підготовка інструментарію. Весь використовуваний інвентар повинен мати хорошу заточку і бути оброблений дезинфектором.
Обрізка не плодоносних дерев. Не варто сильно обрізати молоді рослини, потрібно лише видалити пошкоджену, загущаючю крону і хворі пагони. Варто вкоротити однорічні прирости, щоб підпорядкувати гілки рослини центральному стовбуру.
Технічні нюанси. Якщо потрібно зовсім прибрати пагони, обрізати їх краще на кільце, щоб не залишати пеньки. Зберегти кору можна за допомогою надпилення товстої гілки знизу, після чого можна буде її спокійно прибрати.
Пам’ятаємо про бруньки. Обрізка повинна проводитися акуратно, щоб не зруйнувати випадково бруньки. Скорочення на бруньку вимагає закладення інструменту з боку гілки, яка знаходиться по сусідству. Секатор при цьому розташовують на 45°, направляючи від основи до верху пагона. Ріжуче полотно знаходиться на пару міліметрів нижче, ніж сама брунька, тоді як друге розташовується на такій же відстані вище.
Обрізання яблуні. Тут важливо сформувати симетричну крону. Вперше обрізка здійснюється після посадки. Урізання штамба виконується до 90 см. При наявності бічних пагонів кілька з них урізують на 1/4 всієї довжини. При їх відсутності обрізку проводять наступної весни. Всі наступні роки припускають обрізання перемерзлих, висушених і загущающих крону відростків. Скелетні гілки правильно розташовувати нижче, ніж центральний стовбур дерева.
Обрізка груші. Тут принцип такий же, що і у яблуні, тільки гілки обрізають на бічний відросток, що перешкоджає утворенню надмірної кількості закрутів. З 2-го року рослину формують ярусами по кілька віялових скелетних гілок, розташованих нижче, ніж центральний стовбур рослини.
Обрізка персика. Крона дерева повинна мати форму чаші і низький штамб. Після посадки його урізують до 20 см відразу над ділянкою щеплення. Старі гілки не слід жаліти. Вперше весняна обрізка вимагає укорочення молодих відростків до трьох бруньок. Далі займаються тільки формуванням крони і стежать, щоб скелетних гілок було не більше п’яти. Гілки, які вже не плодоносять обрізають приблизно до 20 см.
Обрізка абрикоса. Центральну гілку обрізають до 75 см, збоку дрібну поросль зменшують на кільце. У майбутньому році пару скелетних гілок обрізають до 20 см, в той час як конкуруючі пагони зрізують на кільце. Далі центральну гілку роблять менше, щоб вона височіла над бічними гілками сантиметрів на 15.
Обрізка вишні. Крону краще проріджувати, але не обрізати. Сформувати крислату крону можна укорочуванням сильних гілок на бруньку, що росте назовні. Через рік видаляють пагони, що ростуть в області штамба, а скелетні гілки роблять обрізку на сильну бруньку, і вони не повинні підніматися над центральною гілкою. У майбутні роки слід проводити проріджування і усунення сухих і хворих гілок.
Обрізка сливи. Після висадки стовбур урізують до 75 сантиметрів, що дозволить грамотно сформувати дерево. На майбутній рік забирають конкуруючі гілки і роблять коротші скелетні на бруньку, так вони будуть краще гілкуватися. Потім всі пагони, що заглушають крону, обрізають на кільце, прибирають перемерзлі, оголині і пошкоджені елементи. Щоб дерево не виросло вище двох з половиною метрів, в певний період варто на сильну бруньку урізати центральний гілку. Система омолодження має на увазі видалення гілок, яким виповнилося 4 роки.
Щоб крона не загущувалась, щороку обрізуйте ті пагони, які ростуть до центру крони і які перехрещуються та труться один об інший. Обростаючу деревину розміщуйте на скелетних гілках через 20 см так, щоб вони не конкурували зі скелетними гілкам. Ті пагони, які виросли найдовшими за рік, вкоротіть наполовину. Сорти плодових дерев з сильними гілками вкорочуйте на третину.
Всі місця зрізу рекомендується обробляти садовим варом, щоб залікувати рани, нанесені дереву. Терміни обрізки у різних рослин відрізняються, тому варто завжди мати під рукою спеціальний календар по догляду за плодовими культурами.